Search
Close this search box.

Slovenjgradčan, ki že več kot 35 let izdeluje jaslice, letos z dobrodelno noto

Davorin Legner iz Slovenj Gradca že več kot 35 let izdeluje jaslice, katere si v času okoli božiča ogleda veliko ljudi. Pravi, da zelo rad pomaga, zato so se z družino odločili, da bodo letos "zagnali dobrodelno akcijo" za štiriletnega Gala.

Legner pojasni, da jaslice izdeluje že od samega otroštva.Izdelujem jih že toliko let, da na telesu nimam toliko prstov, da bi lahko preštel. Recimo da okoli 35 let,” pojasni sogovornik ter doda jaslice njemu in njegovi družini pomenijo ogromno, verjetno veliko več kot katerikoli družini. “So kraj, kjer se po božični večerji z družino zberemo, zapojemo kakšno pesmico, se kaj pogovorimo, molimo za vse naše bližnje in tudi tiste, ki žal niso več med nami,” razloži Legner ter pripoveduje: “Jaslice mi pomenijo ogromno, saj skozi njih opisujem svoje otroštvo. Od kmetije, kjer sva z žal že pokojno mamo živela, do mlina kjer smo pridelovali moko in čebelnjaka za katero stoji res meni osebno najlepša zgodba.”

Spominja se, kako ga je mama na vse pretege klicala na kosilo, on pa ji je blizu čebelnjaka kazal jezik: “In lahko sklepate kaj se je zgodilo. Mama mi je tako rešila življenje. Lansko leto mi je zaspala v naročju in pred tem mi je pokazala jezik, tako kakor sem ga nekoč jaz njej,” pripoveduje.

V jaslicah je še kmetija, kjer je živel njegov oče, nam še pojasni in doda, da ima tudi cerkev svoj pomen: “Na njej je označena ura 11. 45 ponoči, ko smo se vaščani naše vasi zbrali in šli k polnočnicam. Pred 16 leti pa mi je ženin oče v domu upokojencev še zadnjič, ko smo ga videli rekel: “Legner, zvoni, zvoni” in naslednji dan je ob 11. 45 uri umrl,” razloži in še pove, da je letos dodal čebelnjak in kapelico, ki je namenjena njegovi ženi, saj se je lansko leto borila z boleznijo in jo tudi premagala. “Tako ji bom dal vedeti, da vedno mislim nanjo in jo imam rad s celim srcem,” pripomni.

Razloži, da za jaslice nikoli ni želel pobirati denarja, čeprav sta se hčerka Anja in sin Tomi večkrat pošalila, da bi tako lahko bile jaslice še večje. “Jaz pa sem vedno rekel, da se sreča ljudi ne plačuje,” pripomni. “Letos je hčerka Anja zasledila družino Hirtl in malega Gala, ki nas resnično potrebuje, zato nisem rabil razmisliti dvakrat in sem takoj privolil v to.” Pravi, da je takrat, ko je zbolela njegova žena zbolela, videl koliko pomeni stisk roke, lepa beseda in topel objem. “Naša družina je že večkrat pomagala komu, verjetno dobrodelnost teče po naši krvi, velik del tega sem podedoval po svojem očetu, je bil medicinski tehnik in je bil zelo znan po tem, da je neizmerno rad pomagal ostalim,” še pove Legner ter doda, da je otrokom skozi celo življenje ponavljal stavek: “Dobro se z dobrim vrača”, zato sta se skupaj s hčerko odločila, da bo to slogan njihove dobrodelne akcije.

Na koncu pogovora pa še doda: “Rad bi se zahvalil vsem, ki si bodo jaslice prišli pogledati, še posebej tistim, ki bodo darovali za Gala. Letošnji božič bo v naši družini namenjen Galu in njegovi družini.”

Prostovoljne prispevke bodo tako zbirali ob jaslicah, ki si jih je mogoče ogledati na njihovem naslovu: Ob suhodolnici 21, v Slovenj Gradcu od 24. decembra 2020 do 2. februarja 2021.

Več o Galu in njegovi družini pa si lahko preberete na povezavi tukaj.

Dogodki

Davorin Legner iz Slovenj Gradca že več kot 35 let izdeluje jaslice, katere si v času okoli božiča ogleda veliko ljudi. Pravi, da zelo rad pomaga, zato so se z družino odločili, da bodo letos "zagnali dobrodelno akcijo" za štiriletnega Gala.