Slovenj Gradec prireja tradicionalno druženje na Elizabetinemu sejmu

Mestna občina Slovenj Gradec v nedeljo, 17. novembra 2019, od 8. ure dalje, vabi na tradicionalni Elizabetin sejem, ki se bo kot vsako leto odvijal na Glavnem trgu in na Trgu svobode.
elizabetin sejem
Elizabetin sejem / 17. 11. 2019 / od 8. ure dalje / Glavni trg in Trg svobode / Slovenj Gradec

Kot so zapisali na spotur.si, se v Slovenj Gradcu sejmi prirejajo že vse od srednjega veka, ko so bile okrog leta 1251 mestu podeljene trške pravice, nato pa leta 1267 še mestne. Sejemska tradicija se je ohranila vse do danes.

V mestnem jedru Slovenj Gradca se tradicionalno prirejajo trije splošni, t. i. kramarski sejmi (Jožefov, Pankracijev in Elizabetin). Sejem z najdaljšo tradicijo in zadnja leta tudi najbolj množičen je prav Elizabetin sejem. Nekoč je trajal kar 28 dni, danes pa tako kot večina ostalih sejmov samo en dan.

Na sejmu sodelujejo razstavljalci in prodajalci iz cele Slovenije ter tudi iz tujine, vse več ‘kramarjev’ pa prihaja iz Slovenj Gradca in ostalih koroških krajev. Številne stojnice ponujajo raznovrstno blago široke potrošnje, izdelke domačih in umetnostnih obrti, kulinarično ponudbo ter kmečke pridelke.

Organizatorji za konec sporočajo, da sejmi v Slovenj Gradcu že dolgo niso namenjeni le prodaji in nakupu blaga, temveč predvsem druženju in prekinitvi vsakdanje rutine, zaradi česar so vsako leto tudi dobro obiskani.

Prijave za sodelovanje na Elizabetinem sejmu se zbirajo v turistični pisarni Slovenj Gradec, tel. 02 88 12 116.

Vir: spotur.si

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije