Search
Close this search box.

Slovenije izpolnjuje pogoje za rumeno fazo. Bratuša tudi o tem, kaj se zgodi, če se gost ne želi izjasniti glede izpolnjevanja pogoja PCT

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 3642 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 491 okužb. V bolnišnicah zdravijo 477 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na dan pa je padlo na 549. To pomeni, da Slovenija izpolnjuje pogoje za rumeno fazo sproščanja ukrepov.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 10. 5. 2021 (00:00-24:00):

  • Št. testiranj: 3642
  • Št. pozitivnih: 491 (13,5 %)
  • Št. hospitaliziranih: 477
  • Št. oseb na intenzivni negi: 131
  • Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 54
  • Št. umrlih: 37
  • dnevno povprečje: 549

Včeraj je bilo ob opravljenih 3.642 PCR testih potrjenih 491 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi 43.620 hitrih antigenskih testov.

V bolnišnicah se danes zdravi 477 pacientov, kar pomeni, da je tudi ta kriterij padel pod mejo, določeno za rumeno fazo. O izpolnitvi obeh pogojev bo v luči trenutnih epidemioloških razmer in napovedi jutri s svetovalno skupino razpravljala vlada.

Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 26 pacientov, iz bolnišnic pa je bilo skupaj odpuščenih 54 pacientov. Kot že rečeno se skupaj v bolnišnicah zdravi 477 obolelih za COVID, od tega 131 na oddelkih intenzivne terapije. V bolnišnicah so včeraj žal umrle 3 osebe, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 navedla vladna govorka Maja Bratuša.

“Opažamo, da se v javnosti porajajo vprašanja glede pristojnosti za nadzor izpolnjevanja pogoja PCT v gostinskih in nastanitvenih obratih, zato dodatno pojasnjujemo. V kolikor se gost ne želi izjasniti glede izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnost, cepljenje ali test), ponudnik nastanitvenih in gostinskih storitev gosta zavrne. Vsak državljan pa nosi odgovornost, da prispeva k preprečitvi širjenja epidemije. Namen pogoja PCT je navsezadnje čimbolj varno koriščenje gostinskih in namestitvenih storitev s čim manj tveganja za okužbo,” je poudarila Bratuša.