Search
Close this search box.

Skupina Sij v polletju z 8,4 milijona evrov izgube

Skupina Sij je v prvem letošnjem polletju ustvarila 359,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 11,9 odstotka manj kot v prvem polletju 2019, kažejo danes objavljeni nerevidirani podatki. Zaradi slabitve dolgoročnih sredstev, povezane s covidom-19, je ob koncu polletja pod črto izguba v višini 8,4 milijona evrov.

Doseženi dobiček skupine pred obrestmi, davki in amortizacijo je v polletju znašal 24,9 milijonov evrov, kar je 33,8 odstotka manj kot v prvem polletju lani. EBITDA marža pa je bila s 6,9 odstotka za 2,3 odstotne točke nižja kot pred letom dni.

Kot so v Siju izpostavili v sporočilu za javnost, se je po podatkih Evropskega jeklarskega združenja v prvih šestih mesecih proizvodnja odlitega jekla v EU zmanjšala za 18,7 odstotka. Jeklarski trg deluje pod močnim vplivom okoliščin, povezanih z epidemijo bolezni novega koronavirusa in povečanim uvozom jekla iz neevropskih držav.

Skupina Sij je v prvih šestih mesecih proizvodnjo odlitega jekla glede na enako obdobje lani zmanjšala za 10,9 odstotka. Za 10,3 odstotka nižja je bila tudi proizvodnja gotovih jeklarskih proizvodov.

“V skupini Sij smo izrazito negativnim trendom v jeklarski industriji kljubovali sorazmerno dolgo, kar potrjuje pravilnost naše strateške usmerjenosti na nišne jeklarske trge,” so poudarili. Ker največji delež prihodkov ustvarijo na evropskem trgu, pa danes pri poslovanju že občutijo vpliv tržnih gibanj porabe in povpraševanja po jeklu znotraj EU ter upadanje skupnega obsega prejetih naročil.

Dodali so, da so v prvem polletju uvedli številne aktivnosti za omilitev učinkov koronavirusa na poslovanje – optimizirali so stroške in prilagodili poslovne načrte do konca leta 2020. Odložili so določene naložbe in tako načrtovana sredstva za naložbe za letos znižali za tretjino. “Naložbe, za katere imamo zavezujoče obveznosti in imajo takojšnje pozitivne učinke na poslovanje, bomo izpeljali po načrtih,” so navedli.

Prilagodili so tudi organizacijo dela in ponekod prešli na skrajšani delovni čas. Proizvodnja v celoti sicer ni bila zaustavljena v nobeni družbi.

Tudi bistvenih zamud pri plačilih ni bilo, kupci pa niso odpovedovali naročil. Likvidnostna pozicija skupine je močna, so zatrdili.

Počasno okrevanje jeklarske industrije sicer pričakujejo že v prihodnjem letu, letos pa postajajo pogoje za uspešno poslovanje, ko se to zgodi. Družba Sij Metal Ravne je namreč pridobila certifikat EN 9100 – mednarodni standard kakovosti, ki omogoča prodor na tržišče visokokakovostnih in tehnološko naprednih izdelkov na področjih zračnega prometa, vesoljskih poletov in drugih zahtevnih industrij.

Preberite tudi: Sij Metal Ravne med dobavitelji materiala za največji fuzijski reaktor na svetu

V družbi Sij Ravne Steel Center, ki je del poslovnega področja obdelave jekla in distribucije, pa so izvedli strateško preoblikovanje v družbo RSC Holding, v okviru katere je skupina Sij vzpostavila vodilni center za podporo orodjarstvu v regiji in tako naredila nov korak v skladu s strategijo nadaljnjega razvoja na področju orodnih jekel, so še podčrtali.

Dogodki

Skupina Sij je v prvem letošnjem polletju ustvarila 359,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 11,9 odstotka manj kot v prvem polletju 2019, kažejo danes objavljeni nerevidirani podatki. Zaradi slabitve dolgoročnih sredstev, povezane s covidom-19, je ob koncu polletja pod črto izguba v višini 8,4 milijona evrov.