Sindikata opozarjata na zahtevne razmere v CUDV Črna in pozivata državo, da zaposlenim zagotovi ustrezne pogoje za delo

Na zahtevne razmere, s katerimi se po prvi potrjeni okužbi pred dobrima dvema tednoma soočajo zaposleni in uporabniki v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, sta danes opozorila Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter sindikat Sviz. Državo pozivata, da zaposlenim zagotovi ustrezne pogoje za delo.
cudv črna 3

“Zaposleni so se skupaj s svojimi varovanci znašli v posebno težkem položaju. Med njihovim bivanjem v zavodu uporabnike namreč ves čas učijo, kako se družiti, intenzivno so jih vključevali v različne dejavnosti, zato zdaj z veliko težavami zagotavljajo vzdrževanje ustrezne fizične razdalje in izolacije,” so v skupnem sporočilu za javnost opozorili pri Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Sindikata izpostavljata tudi zahtevno delo zaposlenih v 12-urnih izmenah, delo v zaščitni opremi in kljub temu visoko tveganje za okužbo, kar vse vodi do psihofizične in čustvene izčrpanosti zaposlenih. Ob tem navajata še, da se v zavodu soočajo s kritičnim pomanjkanjem zaščitne opreme in da “obupano sporočajo, da potrebujejo praktično vsa zaščitna sredstva”.

Oba sindikata sta CUDV Črna že ponudila pomoč glede najnujnejše opreme, skupaj z vsemi zaposlenimi pa pozivata vse pristojne v vladi in širše, naj zavodu čim prej zagotovijo nujno potrebne pripomočke.

So se pa v smislu kadrovske pomoči že odzvali nekateri podobni zavodi, za kar so jim v CUDV Črna hvaležni. “A povsem jasno je, da to ne more biti trajna rešitev, kadra je namreč kljub omenjeni pomoči premalo in moči bodo zaposlenim pojenjale,” sta še opozorila sindikata, ki sicer že dolgo opozarjata, da v tovrstnih centrih, če naj bodo storitve opravljene na najvišji ravni, zaposlenih primanjkuje. Zdaj, ko so razmere skrajno zahtevne, pa pomanjkanje strokovnega kadra in vseh drugih delavk in delavcev ogroža same temelje delovanja zavodov, opozarjata sindikata.

Zato pričakujeta, da bo vlada zavodom brez oklevanja zagotovila dodatne zaposlitve, hkrati pa državo ter druge izvajalce v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva pozivata, naj takoj priskočijo na pomoč v Črno in naj tamkajšnjih zaposlenih in varovancev ne pustijo samih v stiski.

Preberi še:  Zahvala policistov PP Radlje ob Dravi za pomoč vsem, ki so pomagali pri iskanju pogrešane osebe

V CUDV Črna na Koroškem so prvo okužbo pri zaposleni osebi potrdili v nedeljo, 20. septembra. Vse od takrat je število okuženih uporabnikov in zaposlenih naraščalo, skupno število se je v ponedeljek že približevalo sto.

Preberite tudi: V CUDV Črna se število okužb približuje številki sto, v ZD Ravne okužene tudi tri zdravnice

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.