V CUDV Črna se število okužb približuje številki sto, v ZD Ravne okužene tudi tri zdravnice

Na Koroškem je trenutno 172 aktivno okuženih z novim koronavirusom, zaradi naraščanja števila primerov, pa tudi zaradi okužb med zaposlenimi pa se razmere v zdravstvenih ustanovah zaostrujejo. Najbolj sta na udaru regijska bolnišnica in ZD Ravne, kjer pa za zdaj ohranjajo vso dejavnost. V CUDV Črna se medtem število okužb približuje številki sto.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so zadnji teden opazili povečan priliv bolnikov s sumom na okužbo z novim koronavirusom iz celotne regije. V času od 28. septembra do 4. oktobra so v bolnišnici opravili 109 brisov in okužbo potrdili pri osmih bolnikih, kar je enako kot v celotnem obdobju prvega vala spomladi, so danes izpostavili v slovenjgraški bolnišnici, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Preberite tudi: V mežiškem Cablexu 12 potrjenih okužb, 17 zaposlenih je v karanteni

Na Koroškem so sicer razmere najbolj zaostrene v Mežiški dolini, še posebej v Črni na Koroškem, kjer je največji izbruh okužb v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem. Tam se število okuženih približuje števili sto, je danes za STA povedal direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik.

Med drugim so okužbe v minulih dneh potrdili tudi pri zaposlenih v ZD Ravne, tako da je bilo nekaj časa pod vprašajem opravljanje vseh dejavnosti, a so se trenutno razmere nekoliko izboljšale. “Trenutno je stvar obvladljiva. Danes se je iz karantene vrnilo 16 zaposlenih, kar je bistvena okrepitev,” je povedal Pušnik in dodal, da tako za zdaj ohranjajo vso dejavnost na vseh štirih lokacijah v Mežiški dolini.

Med 14 okuženimi zaposlenimi iz ZD Ravne, ki so še odsotni, so sicer tri zdravnice, poleg okuženih pa so trenutno v karanteni po podatkih direktorja še trije zaposleni.

Prejšnji teden se je precej povečalo število odvzetih brisov, za kar je moral ZD Ravne zagotoviti ekipe, je še izpostavil Pušnik in dodal, da so med drugim tri dni zapored odvzeli po 150 brisov, velik del je odpadel na CUDV Črna.

Prav v Črni je trenutno največ aktivno okuženih v regiji, skupno je po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 v tej občini 50 aktivno okuženih. S tem je občina Črna na Koroškem v slovenskem vrhu po deležu aktivno okuženih, teh je po zadnjih podatkih 1,524 odstotka prebivalstva. V samem vrhu po deležu sta še dve občini Mežiške doline, in sicer Mežica (0,618 odstotka) in Prevalje (0,411 odstotka).

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so v nedeljo na Koroškem potrdili dve novi okužbi, skupno pa je v celotni regiji 172 aktivno okuženih. Brez aktivnih primerov okužb sta občini Muta in Ribnica na Pohorju.