Sindikat Skei s pobudo za pogajanja o dvigu plač

Sindikat kovinske in elektroindustrije (Skei) Slovenije je na delodajalce naslovil pogajalske zahteve za dvig plač in izplačilo draginjskega dodatka. "Zahteva je šestodstotni dvig osnovnih plač z novembrom in izplačilo enkratnega draginjskega dodatka v višini 300 evrov za naše člane," so danes sporočili.

Čeprav so se plače v dejavnosti elektroindustrije, kovinskih materialov in livarn ter kovinske industrije, za katere je Skei podpisnik kolektivnih pogodb, letos že zvišale, v vseh treh pa so v kolektivnih pogodbah že dogovorjeni najvišji zneski nadomestil za prehrano in povračila stroškov za prevoz, so na delodajalce naslovili nove zahteve. Razlog za to je visoka rast cen, so navedli in izrazili pričakovanje po zaključku pogajanj že v oktobru.

V teh dejavnostih so v začetku letošnjega leta z aneksom opredelil dvig plač in regresa za letni dopust. V dejavnosti kovinskih materialov in livarn so se plače z januarjem povišale za tri odstotke, v dejavnosti elektroindustrije z aprilom za 3,2 odstotka, v dejavnosti kovinske industrije pa je z januarjem za 2,1 odstotka in z julijem 3,4 odstotka, so spomnili.

“Povprečne plače v dejavnosti so se letos v primerjavi z letom 2021 nominalno povišale za približno sedem odstotkov, realno vrednost plač pa je skoraj popolnoma izničila visoka inflacija. V podjetjih, kjer je organiziran sindikat, so plače rasle hitreje, izginja osnovna plača pod ravnjo minimalne plače. Poleg dvigov plač na ravni dejavnosti smo se pogajali tudi na podjetniški ravni, kar se izkazuje v rasti plač pri posameznih delodajalcih,” so zapisali.

V podjetjih, kjer so člani Skei, je bil po njihovih podatkih izplačan regres za letni dopust v povprečju veliko višji od dogovorjenega na dejavnosti, torej okrog 1500 evrov, dogovorjene višine regresa za dejavnosti pa so med 1100 in 1150 evrov. Ob tem pričakujejo, da bo tudi letos v večini teh podjetij izplačana božičnica oz. nagrada za poslovno uspešnost.

Dogodki