Sindikat delavcev gostinstva in turizma: “Sporočamo vam, da ne zmoremo več!” Vlada bi morala omogočiti strežbo na terasah in vrtovih po vsej državi

Sindikat delavcev gostinstva in turizma je premierja in nekatere ministre pozval k pomoči panogi, kjer je zaradi zaprtja veliko delodajalcev propadlo, veliko delavcev je pristalo na zavodu, drugi pa z nadomestili težko preživijo. Med drugim zahtevajo višja nadomestila in razumno sproščanje omejitev ter širšo veljavnost turističnih bonov.
158390152_2920414931511314_8586800530709905179_n

“Sporočamo vam, da ne zmoremo več! Da nam je sedem mesecev več kot dovolj nedela in socialne izoliranosti! Da je storjene že preveč škode tako v ljudeh kot na področju gospodarstva,” so v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije zapisali v pismu, ki so ga v ponedeljek naslovili na premierja Janeza Janšo ter ministre za gospodarstvo, finance in delo Zdravka Počivalška, Andreja Širclja in Janeza Ciglerja Kralja.

Pozdravljajo vse doslej sprejete ukrepe, a menijo, da ti niso bili dovolj domišljeni in pravočasni, veliko delodajalcev, ki so danes že propadli, pa sploh ni imelo pogojev za določene razpise pomoči in subvencij. Delavci se soočajo z neplačanimi položnicami, krediti, z nezdravo prehrano ali celo praznim krožnikom in ob koncu meseca brez sredstev za preživetje, opozarjajo.

“Vse druge veje gospodarstva in javnega sektorja delajo in vsi vemo, da tudi od tam izhajajo okužbe, pa še nobene proizvodnje niste zaustavili! Še več, o teh okužbah sploh javno ne govorite! Ves čas pa pada sum na panogo, ki je zaprta,” so kritični.

Menijo, da bi morala vlada omogočiti strežbo na terasah in vrtovih po vsej državi ob zagotavljanju ukrepov proti širjenju virusa. Zahtevajo 100-odstotno nadomestilo plač vsem zaposlenim, ki so zaradi vladnega odloka na čakanju na delo, saj je večina teh delavcev že na pragu ali pod pragom revščine.

Želijo tudi izplačilo razlike od 80 do 100 odstotkov nadomestila plače za vse delavce, ki so na čakanju, za tri mesece nazaj (december 2020, januar 2021, februar 2021) ter zapis v zakon, da delodajalci, ki ves čas epidemije od 19. oktobra prejemajo subvencijo za plače delavcev, ki so na čakanju, ne morejo odpustiti delavcev vsaj še šest mesecev po prenehanju prejemanja državne pomoči.

Prav tako zahtevajo 100-odstotno nadomestilo za delavce invalide, ki delajo polovični delovni čas, ter krizni dodatek v višini najmanj 200 evrov za vse delavce v panogi gostinstva in turizem, ki v težkih razmerah vendarle delajo (v zdraviliščih in termah, ob raznih športnih prireditvah ipd.).

Turistični boni naj bodo namenjeni še za druge segmente in še drugim deležnikom v gostinstvu in turizmu, ne le nastanitvenim subjektom, pozivajo.

Gostincem pa naj vlada dovoli, da lahko poleg hrane prodajajo še pijačo, saj da je omejitev prepovedi prodaje pijač na prevzemnih mestih hrane popolnoma nesmiseln ukrep, ker je mogoče kakršno koli pijačo kupiti v sosednji trgovini ali na bencinski črpalki.

Premierja in ministre pozivajo, da začnejo razumno sproščati ukrepe v panogi gostinstva in turizma ne le po regijah, temveč po vsej Sloveniji. V nasprotnem primeru se bo nezaupanje ljudi stopnjevalo in se kazalo v kršitvah ostalih utemeljenih in učinkovitih ukrepov. Ne le po vzoru iz tujine in ob upoštevanju izkušenj doma nas boste primorali v opozarjanje na neprave odločitve, kot so vas opozarjali taksisti ali šoloobvezni učenci in dijaki, da so se smeli vrniti v šole,” so zapisali.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.