Sij v prvem polletju z nižjim dobičkom od prvotne ocene

Skupina Sij je po danes objavljenih podatkih v prvem letošnjem polletju ustvarila 12,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 1,5 milijona evrov manj od prve ocene iz začetka septembra. V prvem polletju lani je čisti dobiček dosegel 52,4 milijona evrov. V Siju so sicer opozorili, da rezultati niso neposredno primerljivi z lanskimi.

Kot je Slovenska industrija jekla (Sij) zapisala v poročilu o poslovanju, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, so prihodki od prodaje dosegli 601,5 milijona evrov, kar je enako kot po prvi oceni in 17,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Nespremenjena sta tudi podatka o bruto dobičku iz poslovanja (EBITDA), ki je dosegel 53,7 milijona evrov, in EBITDA-marži, ki je bila 8,9-odstotna.

Ključna razloga za upad prihodkov od prodaje sta po njihovih besedah manjša prodana količina in nižje prodajne cene. Padec cen surovin, energentov in transporta je glede na model prilagajanja prodajnih cen namreč znižal tudi prodajne cene Sija.

Na podlagi neoptimistične napovedi Evropskega združenja jeklarjev in drugih zanesljivih virov je skupina Sij v prvem letošnjem četrtletju pričakovala drastično znižanje povpraševanja, zato je prilagodila tudi načrtovano proizvodnjo in nabavo ter optimizirala zaloge za pričakovano nižjo prodajo v začetku leta, so pojasnili.

“Razmere na trgu so se hitro spremenile in negativne napovedi se niso uresničile. Trg je presegel vsa pričakovanja z visokim povpraševanjem, čemur pa se v tako kratkem času proizvodnji ni uspelo prilagoditi. V prvem četrtletju proizvedene in prodane količine so bile zato nižje kot v preteklem letu, kar je vplivalo na celotno poslovanje skupine Sij v prvem polletju leta 2023,” so zapisali.

Ob objavi prve ocene so v Siju poudarili, da letošnji in lanski rezultati niso neposredno primerljivi. Lani so namreč visoke cene energentov prenašali na kupce. Glede na prvo polletje leta 2021 pa je poslovni rezultat primerljiv, so poudarili.

Nedavne uničujoče poplave po navedbah Sija ne bodo vplivale na pravočasno izpolnjevanje obveznosti družb skupine, prav tako ne bodo bistveno vplivale na poslovanje. Brez večjega vpliva bo tudi julijska poškodba motorja valjavskega ogrodja v družbi Sij Acroni.

Delež izvoza ostaja stabilen in obsega 84,5 odstotka celotne prodaje. Izvoz v Italijo so povečali za dve odstotni točki, izvoz v ZDA pa za 1,6 odstotne točke. V Nemčijo so medtem izvozili za eno odstotno točko manj kot v enakem obdobju lani.

Za naložbe so v prvem letošnjem polletju v Siju namenili 28,4 milijona evrov, kar je 4,2 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani, vendar primerljivo z amortizacijo.

Naroči se
Obvestilo o
guest

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Miran
Miran
10 dni nazaj

Delavcev ni oziroma tisti ko so pa delajo točno tk ko so plačani min. Od minimalne