SD s predlogi ukrepov za obvladovanje epidemije

V SD so danes predstavili ukrepe za obvladovanje epidemije covida-19, s katerimi bi izboljšali precepljenost, omogočili hitrejše ugotavljanje trenutnega stanja ter zagotovili večjo varnost v zaprtih prostorih. Med drugim tako predlagajo brezplačno hitro testiranje za vse brez omejitev in pospešeno cepljenje s poživitvenim odmerkom.

V SD tako predlagajo možnost cepljenja s poživitvenim odmerkom z mRNK cepivi prej kot v šestih mesecih po prejemu zadnjega odmerka, še posebej za tiste, ki so cepljeni z vektorskimi cepivi. V zvezi s tem je poslanec SD Dejan Židan tudi naslovil poslansko pobudo na ministra za zdravje Janeza Poklukarja.

V SD ob tem predlagajo tudi takojšnjo vzpostavitev državne odškodninske sheme za tiste, ki bi pri cepljenju doživeli hujše stranske učinke, je v današnji izjavi za medije pojasnil Židan. Prav tako pa predlagajo vzpostavitev foruma, kjer bi vsi tisti, ki so zaskrbljeni, jih je strah ali ne verjamejo v cepljenje, dobili takojšnje odgovore pristojnih strokovnjakov. V Sloveniji namreč po mnenju Židana nujno potrebujemo boljšo komunikacijo, saj imamo trenutno le monolog.

Stranka sicer predlaga tudi takojšnjo prenovo svetovalne skupine za covid-19, v kateri morajo po njihovi oceni najpomembnejšo vlogo prevzeti epidemiologi, nujno pa je vključiti tudi strokovnjake za gibanje zraka.

V stranki predlagajo tudi brezplačno hitro testiranje za vse brez omejitev, za tiste, ki bi se želeli testirati z bolj zanesljivimi PCR-testi, pa predlagajo brezplačno testiranje s PCR-testi dvakrat mesečno. Po besedah Židana pa predlagajo tudi, da država kot dokaz za prebolevnost uvede določanje protiteles v krvi.

Ob tem je še predstavil ukrepe za bolj varne zaprte prostore. Ker do velike večine okužb pride v zaprtih prostorih, v SD predlagajo, da država za prostore z večjo koncentracijo ljudi zagotovi brezplačne FFP2 maske. Vsak prebivalec bi bil tako v prehodnem obdobju treh mesecev upravičen do prejema desetih mask na mesec. Po predlogu SD bi v zaprte prostore v šolstvu, zdravstvu, sociali, javni upravi namestili tudi čistilce zraka. Kot je pojasnil Židan, bi za zagotovitev tega ukrepa porabili le odstotek vseh finančnih sredstev, ki so jih pristojni namenili za izplačilo korona dodatkov v javni upravi.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je ob predstavitvi predlogov izpostavila, da je zdravstvena situacija v državi trenutno na prelomni točki. Ob tem je pozvala vse k spoštovanju epidemioloških ukrepov in cepljenju. “Zavedam se, da je v javnosti veliko pomislekov, veliko zadržkov. Del javnosti ima zelo odklonilno stališče, pa vendar imamo dovolj študij, da cepljenje v veliki meri okužbe preprečuje, da s cepljenjem lahko zavarujemo sebe, predvsem pa ranljive okoli nas in svoje najbližje. Vsaka žrtev je preveč in Slovenija je v alarmantni situaciji, smo tik pred morebitnim novim zaprtjem države,” je poudarila.

Kot je še opozorila, goljufije z digitalnimi potrdili in zavestno nespoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) danes še dodatno obremenjujejo zdravstveni sistem, ki je ob naraščanju števila okužb in smrtnih žrtev pred kolapsom. “Naredimo vse, da se lahko izognemo najhujšemu scenariju, ki se ga spomnimo iz Bergama. Ne zato ker nam je tako ukazano, ampak ker verjamemo, da je tako tudi prav,” je še pozvala Fajonova.

Še vedno lahko ublažimo trenutno stanje, odgovornost je na vseh nas, da si zagotovimo hitrejši prestop v normalno življenje, predvsem pa je odgovornost na strani vladajoče koalicije, ki skrajno slabo obvladuje razmere, in srčno upam, da bo začela poslušati in upoštevati mnenje stroke, na prvem mestu epidemiologov,” je še dejala Fajonova.

Na vse slabše epidemiološke razmere v države pa je v izjavi za medije opozoril tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. V Levici ob tem opozarjajo, da je to ena izmed napak vlade, ki po njihovi oceni ni znala pristopiti k upravljanju epidemije. Ob tem je Vatovec vladi očital, da v Sloveniji še vedno niso vzpostavljeni mehanizmi, ki so se v drugih državah že izkazali za učinkovite, pri čemer je izpostavil možnost brezplačnega hitrega testiranja in doslednega upoštevanja epidemioloških ukrepov, kot je na primer pogoj PCT.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Jozef
Jozef
1 leto nazaj

SD in FAJONKO poznamo jih in nič ne verjamemo ve se , da so potomci Komunistov morilcev,tatov in lažnivcev. Hvala.

miha
miha
1 leto nazaj

Ne pozabimo, kako so objavljali plakate proti nošenju mask. In 4 kredite po 1 milijon na vili, ki jim jo je podarila država – judovski.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije