Search
Close this search box.

Sanacija dvorca Rotenturn se zaključuje (FOTO in VIDEO)

Leta 2014 je Mestna občina Slovenj Gradec dobila evropska sredstva in se lotila energetske sanacije objekta dvorec Rotenturn. Investicija je del projekta revitalizacije degradiranih in opuščenih območij v Mislinjski in Dravski dolini.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je povedal: “Sanacija objekta poteka pod močno taktirko spomeniškega varstva. Oni so predpisali videz novih vrat in barvo novih oken. To je projekt, ki je bil začet že leta 2014 in se sedaj zaključuje.”

V Mestni občini so leta 2014 preko Urada za pripravo projektov prijavili 4 večje projekte za sofinanciranje s sredstvi Evropske unije za katera so vložili svoja proračunska sredstva. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je njihovo vlogo za sofinanciranje zavrnilo kot nepopolno. Mestna občina se je na ta sklep pritožila, postopek z uporabo različnih pravnih sredstev,  ki je pripeljal do revizije Vrhovnega sodišča RS, pa je leta 2017 prinesel sklep, da je bila vloga sofinanciranje leta 2014 popolna.

Novi videz dvorca Rotenturn.

Projekt energetske sanacije dvorca Rotenturn je bil v 85% sofinanciran, kar pomeni, da so dobili 186 tisoč evrov sredstev, ostalih 15%, ki jih je morala Občina Slovenj Gradec vložiti sama pa je naneslo 74 tisoč evrov.

Sanacija dvorca Rotenturn je potekala pod taktirko spomeniškega varstva.
Delo se zaključuje.

Župan je še dodal, da je šlo v večini za energetsko sanacijo stavbnega pohištva ter zamenjave zunanjih tlakov. Kaj je še povedal si lahko pogledate v VIDEU:

[aiovg_video id=82883]

Graščina Rotenturn stoji na robu starega mestnega jedra Slovenj Gradca. Dvorec z arkadnimi hodniki in lepim baročnim portalom se je z vrsto prezidav v stoletjih razrasel iz prvotnega obrambnega stolpa, prvič omenjenega v 15. stoletju, in iz dela mestnega obzidja. Zgledna prenova, ki je potekala v zadnjih letih mu je dala pridih domačnosti in pečat topline, ne da bi mu odvzela tisto lepoto, ki so mu jo vtisnili v zadnjih velikih prezidavah, predvsem v 18. stoletju. Rotenturn je še vedno vpet v mestno življenje. Danes je tu sedež Mestne občine Slovenj Gradec in sedež županstva. Atrij dvorca je zadnjih letih postal osrednji slovenjgraški prireditveni prostor. Prireditve Slovenjgraškega poletja ponujajo obiskovalcem ob bogatem kulturnem programu tudi obilo zabave in sproščene družabnosti. Poleg domačinov se jih udeležuje tudi veliko okoliških prebivalcev.

Pretekla vikenda smo lahko v atriju graščine Rotenturn uživali v kinu na prostem, o čemer si lahko več preberete TUKAJ ter ob zvokih vrhunskih koncertov o katerih si lahko preberete TUKAJ.

Dogodki