Poletje v Slovenj Gradcu: v soboto smo prisluhnili dvema koncertoma pod zvezdami (FOTO)

C0030.MP4.01_53_12_10.Still001

V Slovenj Gradcu je bilo za vikend v okviru Slovenjgraškega poletja 2019 zopet zanimivo. V soboto 6. 7. 2019 je bil v atriju graščine Rotenturn koncert orkestra Slovenske filharmonije, pred hotelom Vabo pa je mestno jedro zaživelo ob zvokih Tomice Banfića.

V mestnem jedru Slovenj Gradca je bilo v okviru Slovenjgraškega poletja, ki bo trajalo vse do konca avgusta, tudi ta vikend živahno in pestro. V petek smo uživali v ritmu vokalne skupine Draž in okusni dalmatinski kulinariki v Hiši Ančka. V atriju graščine Rotenturn pa smo prisluhnili vrhunskemu koncertu “Trenutki z Jožetom Privškom”, na katerem so nastopili člani Big band RTV Slovenija z Nino Strnad. Več o petkovem dogajanju si lahko pogledate TUKAJ.

V soboto pa smo v atriju graščine Rotenturn ob 21. uri prisluhnili približno eno uro in pol dolgemu koncertu orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka. Zaigrali so nam pesmi Wolfganga Amadeusa Mozarta, Huga Wolfa, Richarda Wagnerja, Felixa Mendelssohna idr. Na sobotni večer v atriju graščine Rotenturn se je koncerta udeležilo okoli 400 ljudi.

Orkester Slovenske filharmonije v atriju graščine Rotenturn.

Simon Dvoršak je dirigent, pianist, korepetitor in pedagog, ki redno sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, s simfoniki RTV Slovenije in z mariborskim festivalskim orkestrom.

Orkester Slovenske filharmonije se ponaša z bogato in dolgoletno tradicijo, saj se svojimi predhodnicami Academio Philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) ter prvo Slovensko filharmonijo (1908−1913) postavlja ob bok najstarejšim na svetu. Svojo odličnost je orkester potrdili na mnogih gostovanjih v evropskih kulturnih središčih, v Združenih državah Amerike ter na Japonskem, predstavil pa se je tudi na mnogih pomembnih mednarodnih festivalih (Dunajski slavnostni tedni, Praška pomlad, Varšavska jesen…). Med goste orkestra se uvrščajo vrhunska glasbena imena tako med dirigenti kot domačimi in tujimi solisti. Orkester že vrsto koncertnih sezon prireja po 32 abonmajskih koncertov na leto v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ter številne priložnostne koncerte ter glasbene matineje za mlade poslušalce. Njihova koncertna dejavnost je zabeležena na več kot 80 zgoščenkah.

Preberi še:  Vračanje dela otrok v vrtce in šole steklo brez večjih težav in na veliko veselje otrok. O tem, kako bo pouk potekal prihodnji teden, bo vlada odločala v sredo
Dirigent Simon Dvoršak.

Galerija fotografij iz koncerta orkestra Slovenske filharmonije:

V okviru Slovenjgraškega poletja so se organizatorji Javni zavod Spotur in Mestna občina Slovenj Gradec, povezali z gostinskimi lokali v mestu in tako se je v soboto ob 20. uri pred hotelom Vabo predstavil Tomica Banfić. Za popestritev vroče poletne noči so poskrbeli v Piceriji in pivnici Kuf’r, kjer smo na koncertu pod zvezdami uživali ob zvokih mladega pevca z izjemnim glasom, ki smo ga podrobneje spoznali tudi v oddaji Slovenija ima talent, v kateri se je občinstvu prvič predstavil s pesmijo hrvaškega pevca Petra Graša in v polfinalu zapel pesem svojega največjega vzornika Tošeta Proeskega. V Piceriji in pivnici Kuf’r so povedali, “da so veseli vsakega obiska, stiska roke, aplavza ali le radovednega pogleda”.

Tomica Banfić.

Galerija fotografij iz mesta, kjer je nastopil Tomica Banfić:

Naslednjo soboto, 13. julija, pa nas bo zabavala Žana, ob nedeljah bodo poskrbeli za najmlajše, ki bodo lahko uživali na napihljivih igralih ter se sladkali s palačinkami, sadnimi kupami in sladoledom. 19. julija pa bo za vas prepevala Dunja Vrhovnik, nastopili bodo še Klapa Leut, skupina Mijav, Nuša Derenda in drugi.

Celoten seznam prireditev si lahko ogledate TUKAJ.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun