Search
Close this search box.

S kitajskim Harbinom pobratena Črna na Koroškem pomagala z maskami in oblekami

Občina Črna na Koroškem, ki je od lani pobratena s kitajskim mestom Harbin, je pred kratkim v eno od bolnišnic na Kitajskem kot pomoč pred širjenjem novega koronavirusa poslala pošiljko 7500 mask in 500 zaščitnih oblek. Delegacija iz Črne je sicer Harbin obiskala v začetku letošnjega leta, tik pred širšim izbruhom epidemije.

Preberite tudi: Okužena Korošca na zdravljenju v japonski bolnišnici, dva še čakata na dovoljenje za let domov

Devetčlanska delegacija Občine Črna na Koroškem na čelu z županjo Romano Lesjak se je domov vrnila 10. januarja, ob širjenju novega koronavirusa na Kitajskem pa so se nato na občini odločili, da bodo pomagali po svojih močeh. Iz pobratenega Harbina so prejeli naslov ene od bolnišnic, kjer zdravijo tudi okužene z novim koronavirusom, in tja poslali pošiljko 7500 mask in 500 zaščitnih oblek, je za STA povedala županja Romana Lesjak.

Ob tem so Črnjani imeli nekaj težav tako pri nabavi zaščitnega materiala, ki ga na trgu primanjkuje, kot tudi pri pošiljanju zaradi zapiranja transportnih poti za Kitajsko, a jim je načrt vseeno uspel, je povedala.

Občina Črna na Koroškem medtem prek kitajskega veleposlaništva v Sloveniji in slovenskega na Kitajskem nadaljuje pogovore o sodelovanju s Kitajci predvsem pri turistični promociji, pa tudi pri spodbujanju čebelarjenja. Po izboru Čebelarske zveze Slovenije je bila namreč Občina Črna na Koroškem v letu 2018 čebelam najbolj prijazna slovenska občina.

Harbin, ki leži na severovzhodu Kitajske, in Črno na Koroškem povezujejo zimske prireditve ustvarjanja iz snega in ledu. Črna je znana po tradicionalni prireditvi gradnje snežnih gradov v čast kralju Matjažu. Neprimerljivo večja je zimska prireditev v Harbinu, ki je po vsem svetu znan po velikih snežnih in ledenih skulpturah.

Preberite tudi: Trinajstica srečna za Pohodnike iz Male Nedelje, snežno kraljestvo v Črni na ogled tudi jutri (FOTO)

Te si je v začetku letošnjega januarja ogledala tudi delegacija Občine Črna na Koroškem, ki se je med drugim udeležila tudi simpozija pobratenih mest in razprave o pomenu trajnostnega razvoja za napredek lokalne skupnosti.

Dogodki