S Črno pobratena provinca Harbin novo žarišče izbruha koronavirusa

image2

Na severozahodu Kitajske so v zadnjem tednu potrdili več deset novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Žarišče izbruha je Harbin, glavno mesto province Heilongjiang, kjer so oblasti uvedle nove ukrepe za zajezitev virusa.

Iz Kitajske so sredi marca prvič poročali, da so brez domačih okužb, od takrat pa so potrdili le nekaj primerov. Minuli teden pa so potrdili več deset novih okužb, večino v Heilongjiangu, ki meji na Rusijo.

Izbruh v Harbinu opozarja na nevarnost ponovnega pojava virusa. “Morda prihaja drugi val, ki ga oblasti ne pričakujejo,” je za Financial Times dejal sodelavec inštituta Council on Foreign Relations Huang Yanzhong.

Do nedelje so oblasti v Heilongjiangu potrdile 61 primerov lokalnega prenosa virusa, od tega 54 v Harbinu. Nacionalna zdravstvena komisija je v soboto sporočila, da so že četrti dan zapored zabeležili dvomestno število novih domačih okužb. V nedeljo je bilo v državi 1041 aktivnih primerov, od tega je večina uvoženih iz tujine.

Oblasti so kot vir več kot 40 okužb identificirale 22-letno študentko, ki se je v Harbin vrnila iz ZDA. Mladenka je bila v karanteni doma namesto v eni od uradnih ustanov za izolacijo prišlekov.

Koronavirus se je razširil med lokalno študentko skupnostjo, staknil pa ga je tudi 87-letni sosed, ki ga je nato kap. Zdravili so ga v dveh največjih bolnišnicah v mestu, kjer so potrdili najmanj 26 okužb.

Zaradi širjenja okužb so v mestu znova uvedli nekatere omejitvene ukrepe. Bolnišnice v Heilongjiangu so že tako pod pritiskom zaradi okuženih kitajskih državljanov, ki so se vrnili v domovino iz Rusije. V obmejnem mestu Suifenhe je potrjenih več kot 400 primerov.

Kitajske oblasti so sicer mejo z Rusijo zaprle 8. aprila.

Preberite še: Črna prejela tisoč kosov zaščitne opreme iz pobratenega kitajskega Harbina (FOTO), Županja Črne na Koroškem mag. Romana Lesjak na Kitajskem podpisala Harbinsko iniciativo (FOTO).

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja