Search
Close this search box.

Črna prejela tisoč kosov zaščitne opreme iz pobratenega kitajskega Harbina (FOTO)

Črna na Koroškem je z desetmilijonskim kitajskim mestom Harbin prijateljski sporazum podpisala lani poleti, januarja letos pa se je v Harbinu že mudila delegacija iz Črne, ki si je ogledala festival ledenih in snežnih skulptur ter sodelovala na simpoziju pobratenih mest.

Ob izbruhu epidemije novega koronavirusa na Kitajskem je Črna v duhu prijateljskega sodelovanja v Harbin februarja letos, ko pri nas še ni bilo potrjenih primerov okužb z virusom in tako tudi ne težav zaradi tega, poslala pošiljko 7500 mask in 500 zaščitnih oblek.

Ko je epidemija novega koronavirusa zajela tudi Slovenijo, pa so iz Harbina sporočili, da bodo v duhu prijateljske povezave s Črno tudi oni poslali pošiljko opreme. Ta je v Slovenijo skupaj z ostalimi donacijami prispela z letalom v noči s petka na soboto, ekipa civilne zaščite iz Črne pa jo skupaj z županjo v Ljubljani prevzela v torek.

Foto: FB Romana Lesjak

Črna je od Harbina prejela 500 zaščitnih oblačil in 500 zaščitnih očal. Gre za medicinsko opremo, ki jo bodo ponudili črnjanskemu CUDV in zdravstvenim ustanovam. Tudi tako se želi občina zahvaliti CUDV za solidarnost, saj so tamkajšnje šivilje šivale pralne maske, ki jih je občina nato delila med občane. Skupno je doslej občina na različne načine razdelila okoli 1500 pralnih in drugih mask.

Občina občanom pomaga tudi tako, da zagotavlja materialno pomoč družinam, katerih otroci sicer v šoli ali vrtcu prejemajo brezplačno malico ali kosilo. Pred velikonočnimi prazniki je občina v sodelovanju z Rdečim križem pomoči potrebnim občanom namenila pakete, ki jih bodo delili tudi v prihodnje. Po koncu epidemije pa bo občina razpisala enkratne denarne pomoči, ki jih bo po načrtih namenila predvsem tistim družinam, ki so se zaradi posledic epidemije znašle v stiski, je za STA napovedala Lesjakova.

Je pa črnjanska županja kritična do kakovosti mask, izdelanih iz serviet in gospodinjskih gumic, ki so jih črnjanska, pa tudi druge občine, prejele od Uprave RS za zaščito in reševanje. “Mislim, da si zaslužijo pot nazaj v Ljubljano,” je dejala črnjanska županja. Podobno razmišlja tudi dravograjski podžupan Anton Preksavec, ki je že napovedal, da bo štab civilne zaščite vseh 2300 mask poslal nazaj.

Skupno so okoli 300.000 takšnih zaščitnih mask namenili regijam, ki so jih nato distribuirale občinam. “Maske naj bi Zavodu RS za blagovne rezerve dobavil Korez-Sorting Group d.o.o in Lukač d.o.o.,” so navedli na upravi, kjer vrednosti naročila ne poznajo.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je danes na Twitterju zapisal, da so maske domače proizvodnje prestale strokovno preverjanje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. “Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek, so zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask. Če to ni dosežek, res ne vem kaj je,” je zapisal.

Dogodki