Ruska vojska se umika iz okolice Kijeva in krepi napade na vzhodu Ukrajine

Ukrajinska vojska v okolici prestolnice Kijev še naprej utrjuje svoje položaje, medtem pa se ruske sile od tam umikajo in prerazporejajo, da bi se osredotočile na vzhod in jug Ukrajine. V mestih v tem delu države potekajo srditi spopadi in obstreljevanje s strani Rusije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih britanskih obveščevalnih služb ukrajinska vojska v spopadih v bližini glavnega mesta Kijev ruske sile potiska nazaj. Ukrajinska vojska je ponovno zavzela več vasi in napreduje, na severovzhodu države pa so ukrajinske sile po hudih bojih zavarovale ključno pot v vzhodnem Harkovu, navaja današnje poročilo britanskega obrambnega ministrstva, poroča BBC.

Britansko obrambno ministrstvo je dodalo še, da naj bi se ruske sile umaknile z letališča Hostomel. Hostomel je majhno, toda strateško pomembno letališče. Pred vojno je bilo v njem najpomembnejše ukrajinsko mednarodno tovorno letališče in ključna vojaška letalska baza.

Moskva je torej začela preusmerjati svojo pozornost s prestolnice in severa Ukrajine ter poskuša obkoliti ukrajinske sile na vzhodu države. Ruska vojska se pomika proti jugu, prevzema nadzor nad mestom Izjum in bombardira več mest na vzhodu, poroča BBC.

Predvsem na vzhodu in jugu Ukrajine se danes nadaljujejo srditi spopadi. V mestu Dnipro na jugovzhodu Ukrajine je bilo ponoči slišati dve ali tri močne eksplozije, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poročal portal Ukrajinska Pravda, ki se sklicuje na regionalne oblasti.

Ruska vojska naj bi v petek zvečer in ponoči obstreljevala tudi okolico mesta Krivoj Rog in pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju. Kot velja za vsa poročila z območij spopadov, tudi teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah Sergeja Hajdaja, guvernerja regije Lugansk v vzhodni Ukrajini, so ruske rakete ponoči zadele tudi več stanovanjskih stavb v mestu Liščansk in bližnjem mestu Toškivka. Dodal je, da število žrtev še ni znano.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči v video nagovoru dejal, da pričakuje nasilne ruske napade na vzhodu države. “Ruski vojaki prihajajo v Donbas. Tudi v smeri Harkova. Razmere na vzhodu naše države ostajajo zelo težke,” je dodal Zelenski.