Search
Close this search box.

Rozman: Ne bomo dopustili, da ljudje stojijo pred bolnišnicami

V bolnišnicah narašča število bolnikov s covidom-19, a imajo zaenkrat dovolj postelj, je povedal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. "Zdravstveni delavci se ne bodo predali," je poudaril in dodal: "Ne bomo dopustili, da ljudje stojijo pred bolnišnicami, v pomanjkanju kisika, ker ni praznih postelj."

Trenutno se v Sloveniji število oseb, okuženih s koronavirusom, podvoji vsakih šest ali sedem dni, kar se pozna tudi v bolnišnicah. “Če smo še ta konec tedna rabili okoli 400 bolniških postelj, jih bomo že konec naslednjega tedna okoli 1000,” je orisal Rozman.

V bolnišnicah se trudijo zagotoviti čim več prostora. Zato odpuščajo nenujne bolnike in ne naročajo novih. Običajne oddelke je treba tudi arhitekturno prilagoditi, da so primerni za obravnavo bolnikov s covidom-19. Vzpostaviti morajo varne poti, filtre za osebje, logistiko za vnos hrane in zdravil ter odvoz kontaminiranega materiala, je naštel Rozman.

“Ne sprašujemo se več, katera bolnišnica mora koga vzeti. Tudi tisti, ki niso bili vešči dela z virusnimi pljučnicami ali dela na intenzivnem oddelku, so se sprijaznili in se priučili,” pove Rozman in poudari, da bolnikov ne bodo puščali pred bolnišnicami.

V tem trenutku še niso na prelomnici, ko bolnikov ne bi mogli sprejeti. Vzpostavljena je bila tudi republiška koordinacija in dispečerski center, kjer lahko zdravniki dobijo informacije o prostih posteljah. “Bolnika se lahko usmeri tudi izven regije,” je povedal. Bolnišnice pa imajo trenutno tudi dovolj zaščitne opreme.

Preberite tudi: Kacin: Vlada v četrtek zvečer o protikoronskih ukrepih za naprej

Glede spremenjenega načina testiranja na novi koronavirus, pa je Rozman razložil, da se bo število brisov omejevalo v okoljih, kjer je brisov preveč in predstavljajo preveliko obremenitev za sistem.

Kot je pojasnil, se bo prioritetno testiralo bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Informacija o okuženosti je namreč pri njih pomembna zato, da se okužba ne širi znotraj bolnišnic. Testiralo se bo tudi zaposlene v domovih za starejše in v zdravstvu ter tiste, ki imajo zaradi službe veliko kontaktov. Kjer lahko testirajo vse, naj testirajo vse,” je dodal.

Prebivalce pa je znova pozval, naj se držijo preventivnih ukrepov. Zavest posameznikov o nujnosti spoštovanja ukrepov je, tako Rozman, najpomembnejši ukrep za preprečevanje širjenja epidemije. “Vlada lahko zapira kar hoče, če se ljudje tega ne bodo držali, ne bo pravega učinka, je dodal.

Kot je namreč ugotavljal, tudi v teh časih nekaterih “še ni streznilo” in “še vedno hodijo iz garaže v garažo, kjer ga po domače povedano ‘žingajo’ zvečer”. Ljudi je pozval, naj tega ne delajo, ostanejo doma, naj ne hodijo na obiske, na pokopališča, v trgovino naj gredo, ko je to nujno, če gredo v naravo, pa naj gredo v krogu družine. Tudi za otroke velja, naj se ne družijo izven svojega socialnega mehurčka.

“Ustvariti moramo čim manj kontaktov,” je pozval in napovedal, da bo v tem primeru število okuženih padlo v območje, ko bodo lahko epidemiologi znova sledili kontaktom, okužbe bomo omejevali, družba pa se bo lahko znova odpirala.

“Tudi tisti, ki ne verjamete v virus, prosim, verjemite vsaj naslednji mesec, saj se zdaj to šteje v ljudeh na intenzivnih oddelkih, v ljudeh, ki umirajo,” je še dodal.

Dogodki

V bolnišnicah narašča število bolnikov s covidom-19, a imajo zaenkrat dovolj postelj, je povedal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. "Zdravstveni delavci se ne bodo predali," je poudaril in dodal: "Ne bomo dopustili, da ljudje stojijo pred bolnišnicami, v pomanjkanju kisika, ker ni praznih postelj."