Search
Close this search box.

Rdeči križ Slovenije nadaljuje z razdeljevanjem finančne in materialne pomoči

Pri Rdečem križu Slovenije so včeraj, 28. avgusta 2023 zaključili z zbiranjem vlog prosilcev za pomoč po nedavnih ujmah, že ves čas pa pomagajo ljudem z različnimi oblikami pomoči – finančno, materialno in psihološko oz. psihosocialno.

Do vključno včerajšnjega dne so skupno zbrali 2,7 milijona evrov finančnih sredstev. Prejšnji teden so med prebivalstvo na poplavljenih področjih že odposlali za 300 tisoč evrov vrednostnih kartic, v prihodnjem tednu bodo na prizadeta področja poslali še za 300 tisoč evrov vrednostnih kartic, da ljudem pomagajo pri premagovanju najhujših stisk.

Sicer pa so v tem obdobju razdelili tudi za več kot 300 tisoč evrov materialne pomoči:

  • skoraj 280 ton materialne pomoči:
    • 110 ton živil, hrane in prehranskih izdelkov,
    • 30 ton higienskih potrebščin in pripomočkov,
    • 130 tisoč litrov vode
    • in 3.500 litrov razkužil in sredstev za čiščenje.

Poleg tega so na poplavljena področja dostavili oz. zagotovili dostavo:

  • več kot 200 razvlažilnikov in
  • 30 agregatov.

S strani IFRC-ja (Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca) so poleg 5 vozil Dacia Duster na štirikolesni pogon dodatno prejeli še tri vozila Dacia Duster, ki jih uporabljajo za terensko nudenje prve psihološke pomoči in psihosocialne podpore.

Z včerajšnjim dnem se je zaključil tudi rok za oddajo vlog za pridobitev pomoči po nedavnih ujmah – neurja v drugi polovici julija 2023 in poplave v začetku avgusta 2023. Upravičencem iz naslova prve pomoči bodo po določenih kriterijih razdelili pol milijona evrov, iz naslova druge pomoči pa 5 milijonov evrov, ki jim jih je namenila Vlada Republike Slovenije. Do sedaj so skupno zbrali in obdelali 3.773 vlog. Prav danes se je že sestala prva regijska komisija za razdeljevanje sredstev in tako vsi upajo, da bodo lahko upravičencem kar najhitreje pomagali, s finančnimi nakazili bodo začeli predvidoma v sredini septembra.

Slovenijo so v noči iz 3. na 4. avgust 2023 zajele najobilnejše padavine v zgodovini naše države, ki so povzročile poplavljanje rek, divjanje hudourniških voda in proženje plazov, slabo vreme zadnjih dni pa grozi tako že prizadetim območjem kot tudi doslej neprizadetim območjem. Njihovi prostovoljci so na terenu že četrti teden: poskrbeli oz. pomagali so pri evakuaciji in nastanitvah, dostavljajo in razdeljujejo ustekleničeno vodo, hrano in higienske pripomočke tudi na najbolj nedostopna področja, nudijo prvo pomoč in (laično) psihosocialno podporo. Po prvih ocenah in poročilih so naši prostovoljci na terenu pomagali in oskrbeli skoraj 30 tisoč ljudi.

Na pomoč so se nemudoma odzvala številna nacionalna društva Rdečega križa in tudi Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), z donacijami, tako finančnimi in materialnimi, so nam pomagala domača in tuja podjetja ter seveda ogromno posameznikov, ki so prispevali vsak po svojih najboljših močeh – bodisi s finančnimi transakcijami ali SMS sporočili. Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujejo prav vsem.

Vir: Rdeči križ Slovenije

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Milivoje
Milivoje
7 mesecev nazaj

Sem invalid brez spodnjih okončin.Stanujem v četrtem nadstropju brez dvigala.Z ženo imava prenizke pokojnine da bi kupila električni vzpenjalnik po stopnicah od zavarovalnice mi ne pripada.Pri Soči oprema imajo tak vzpenjalnik košta pa okrog 3000 eur.Po hudih poplavah v Črni na Koroškem in drugih občinah mi ne morejo pomagat ker invalidnih stanovanj nimajo.Zato prosim če ste vi pripravljeni da mi pomagate.Za pozitivnorešitev moje prošnje se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Dogodki

Več iz istega kraja

Pri Rdečem križu Slovenije so včeraj, 28. avgusta 2023 zaključili z zbiranjem vlog prosilcev za pomoč po nedavnih ujmah, že ves čas pa pomagajo ljudem z različnimi oblikami pomoči – finančno, materialno in psihološko oz. psihosocialno.