Search
Close this search box.

Raubarji slavili dvakrat. Najboljši valček zaigrali Veseli svatje. Uspešni tudi Korošci

Na festivalu so podelili tri nagrade, poleg najboljše slovenske polke in najboljšega valčka, ki sta ju letos izbrali medijska in strokovna komisija, slednja je izbrala tudi ansambel, ki je prejel naziv ansambel nove generacije.

Predizbori za festival Slovenska polka in valček 2020 so se sicer začeli že marca lani v oddaji Slovenski pozdrav, ki je gostila kar 24 mladih in neuveljavljenih ansamblov, izmed katerih se je šesterica uvrstila na festival, pridružila se jim je še sedmerica zmagovalcev minulih festivalov.

Letošnji, že 24. festival, pa je zaradi epidemije covida-19 potekal v virtualni podobi, s posnetki 13 novih skladb. Ansambli so zaigrali pet polk in osem valčkov.

Predstavili so se: Ansambel Opoj (Nazaj za pol stoletja), Dolenjskih 5 (Zate), Zadetek (Zadnji poljub), S.O.S. Kvintet (Narišem sonce), Špadni fantje (Tvoje ljubezni dotik), Raubarji (Tako posebna), Ansambel Roka Žlindre (V tvojem objemu se pomirim), Vikend (Dovolj sva mlada), Unikat (Ne rani srca), Naveza (Hodil bom za teboj), Veseli Dolenjci (Očetova hiša), Ansambel Storžič (Ti ne veš) in Veseli svatje (Zakaj si pustil me?).

Zmagovalci

  • Najboljša polka – Raubarji (Tako posebna)
  • Ansambel nove generacije – Raubarji
  • Najboljši valček – Veseli svatje (Zakaj si pustil me?)

Med finalisti so bili tudi Korošci.

VIDEO: S.O.S. kvintet – NARIŠEM SONCE (Official Video) [SPV 2020], ki so osvojili drugo mesto med polkami. S.O.S. kvintet, s sedežem na Ravnah, ki ga sicer sestavlja šest glasbenikov, vendar je med njimi edini Korošec, Andrej Gorenjak z Raven.

Ansambel Naveza – HODIL BOM ZA TEBOJ, 3. mesto med polkami. Sedež imajo v Jarenini v občini Pesnica, člani pa sicer prihajajo tako s Štajerske kot tudi Koroške.

Program je povezovala Darja Gajšek, ki je s poslušalci obujala spomine na pretekle festivale. V 24-ih letih so lahko ljubitelji narodno zabavne glasbe namreč slišali nekaj manj kot 300 novih polk in valčkov, zaigralo pa jih je skoraj 300 ansamblov.

Dogodki

Na festivalu so podelili tri nagrade, poleg najboljše slovenske polke in najboljšega valčka, ki sta ju letos izbrali medijska in strokovna komisija, slednja je izbrala tudi ansambel, ki je prejel naziv ansambel nove generacije.