Search
Close this search box.

Prvi šolski dan je nekaj posebnega

Prvi šolski dan je nekaj posebnega, vsak ga doživlja po svoje. Še posebno za prvošolčke je mejnik med brezskrbnim otroštvom in svetom odraslih.

Otroci prvi šolski dan doživljajo različno. Prav tako starši. Na občutke ob prvem vstopu v šolo vplivajo različni dejavniki kot so: kako uspešno se otrok spopada s stresnimi situacijami in v kolikšni meri se boji novosti in sprememb rutine, koliko je čustveno in socialno zrel, koliko je star…

Mnogi se tega dne veselijo, drugi pa lahko ob vračanju v šolske klopi doživljajo stisko in strah. Morda bodo imeli drugo razredničarko, morda prehajajo iz razredne stopnje na predmetno ali pa vstopajo v deveti razred, ko se bo treba odločiti glede nadaljnjega šolanja in opraviti nacionalno preverjanje znanja in še marsikaj.

Prvi šolski dan skoraj vedno predstavlja stresen dogodek tako za otroka, kot za njegove starše, ne glede na to, ali se ga veselijo ali ne. Četudi se otrok veseli šole, je pred njim toliko novega in neznanega, da ta dan skoraj nikoli ni povsem brezskrben. Verjetno bo najtežje tistim, ki prvič prestopajo šolski prag, še posebej če v predšolskem obdobju niso hodili v vrtec, težko bo tudi tistim, ki imajo s šolo slabe izkušnje ali so od okolja prejemali slabe informacije o šoli. Pa seveda tistim, ki so že po naravi bolj plahi in se težko navajajo na spremembe in novosti. Te otroke še posebej obkrožimo z ljubeznijo, razumevanjem in strpnostjo.

Starši lahko pripomorejo, da bo prvi šolski dan otroku čim bolj prijeten. K dobremu vzdušju bo zagotovo pripomoglo, če si bomo ta dan vzeli čas za otroka. Mu zjutraj pripravili poseben zajtrk, ga skupaj z njim v miru pojedli ter ga brez hitenja pospremili v šolo ali vrtec.

Otroci so zelo veseli kakšnega pozitivnega sporočila, ki mu ga na skrivaj odložimo v peresnico ali v kakšen žep.

Ko se šolar vrne iz šole, mu pokažimo, da nas zanima, kakšen je bil njegov prvi šolski dan. Popoldne ga lahko odpeljemo v njegovo najljubšo restavracijo, slaščičarno, skupaj z njim pripravimo kosilo, ga odpeljemo v kino ali si preprosto vzamemo čas zanj. Naj mu bo ta dan poseben, ki mu bo ostal vedno v lepem spominu.

Ne pozabite šolarjem na 1. šolski dan spečti nekaj makovega. Saj veste, po stari tradiciji otrok, ki pojé na prvi dan šole nekaj z makom, se bo celo leto dobro učil.

Ampak nekaj resnice se pa res skriva v maku: vpliva na možgane, koncentracijo, spomin, pomirja, zmanjšuje stres…

Lep in nepozaben prvi šolski dan želimo vsem. 

Dogodki

Prvi šolski dan je nekaj posebnega, vsak ga doživlja po svoje. Še posebno za prvošolčke je mejnik med brezskrbnim otroštvom in svetom odraslih.