Search
Close this search box.

Pri Vzajemni s septembrom dražje dopolnilno zdravstveno zavarovanje

FOTO: Pixabay

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo s septembrom ponovno povišala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Tako bo večina zavarovancev po novem plačevala dobre tri evre in pol več, kot je do zdaj in 5,5 evra več kot v začetku letošnjega leta.

Polna mesečna premija se bo podražila za 3,7 evra, in sicer z 31,97 na 35,67 evra. Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik uprave Aleš Mikeln, je bilo višino premije nujno uskladiti z višjimi stroški zdravstvenih storitev. Cena s triodstotnim popustom se bo s trenutnih 31,01 evra povišala na 34,60 evra.

Na Vzajemni so pojasnili, da je imela zavarovalnica letos visoko rast stroškov zdravstvenih storitev tako zaradi povečanega obsega zdravstvenih storitev kot tudi višjih cen zdravstvenih storitev ter programov za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje. Hkrati pa vodilni pri Vzajemni poudarjajo, da je imela zavarovalnica samo v prvih štirih mesecih letošnjega leta že več kot dva milijona izgube pri dopolnilnem zavarovanju.

Vzajemna je premijo dopolnilnega zavarovanja nazadnje povišala marca letos. Na Vzajemni je imelo lani dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno 773.487 zavarovancev, od teh jih je 174.965 imelo višje stroške od letne premije, je še pojasnil predsednik uprave Aleš Mikeln.

Redna cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Triglavu trenutno znaša 32,99 evra, pri Vzajemni je kot že rečeno treba zanj odšteti 31,97 evra, pri Adriaticu pa 31,98 evra.

Kot pa poroča Žurnal pri zavarovalnici Adriatic v tem trenutku ne načrtujejo povišanja premije, če pa se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta ne bodo spremenili, bo korekcija premije potrebna. »Trenutno pozorno spremljamo rezultate, datuma in obsega morebitne spremembe premije pa danes ne moremo napovedati,” pravijo pri Adriaticu.

Pri Triglavu pa pojasnjujejo, da bodo cene tudi v prihodnje prilagajali pričakovanim trendom gibanja stroškov zdravstvenih storitev, o morebitnih spremembah pa bodo zavarovance in javnost “pravočasno in na primeren način obvestili”, še piše Žurnal.