Pri Erčevi žagi in mlinu koruza pripravljena za večerno kožuhanje

Na Koroškem v Tomaški vasi ohranjajo jesenski običaj skupinskega kožuhanja ali ličkanja koruze. Pri Erčevi žagi in mlinu ob reki Mislinji je tako že pripravljen kup koruze, ki jo bodo na 12. tradicionalnem kožuhanju najprej kožuhali otroci ob 17. uri, ob 19. uri pa pričakujejo tudi odrasle.

Potem ko je poleti neurje precej poškodovalo spomeniško zaščiteno Erčevo (Herčevo) žago in mlin z okolico, so prostovoljci iz lokalnega okolja ob podpori Mestne občine Slovenj Gradec in Koroškega pokrajinskega muzeja škodo sanirali in od nedavnega je objekt, ki stoji ob reki Mislinji, ponovno na ogled za javnost.

V objektu že vrsto let Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec, Turistično-športno društvo Vedrin ter Vaška skupnost Turiška vas organizirajo tradicionalno kožuhanje, s čimer želijo običaj, ki je v preteklosti vsako jesen povezoval prebivalce podeželja, približati mlajšim.

Kožuhanje ali ličkanje koruze sodi med izginjajoča kmečka opravila, zato ga želimo ohraniti in predati mlajšim generacijam. Vabimo vse mlade radovedneže, da se nam pridružijo in preizkusijo v tem opravilu,” so zapisali v vabilu na tokratno 12. tradicionalno kožuhanje.

Koruza, ki jo bodo drevi kožuhali, je zrasla na njivi, ki jo ima Turistično-športno društvo Vedrin. Člani so spomladi koruzo sami posejali, pred dnevi so jo ročno pobrali in prepeljali v žago, po današnjem kožuhanju pa jo bodo na žagi obesili, nekje od februarja dalje pa tudi luščili in v tamkajšnjem mlinu zmleli, je za STA povedal skrbnik Erčeve žage in mlina Albert Kotnik.

Pred leti obnovljena Erčeva žaga je spomeniško zaščitena in je sicer v zasebni lasti, a dana v najem Mestni občini Slovenj Gradec. Lastniki žage so mletje žita in koruze v mlinu opustili leta 1983, po letu 1991 pa so opustili tudi žagarsko dejavnost. Žaga je t. i. venecijanka z lesenim vozom “na valcne” z verigo za pomik.