Search
Close this search box.

Preksavec sporoča: “Poleg vsega hudega nas je sedaj doletela še okoljska katastrofa”

Tudi v Dravogradu so znani rezultati vzorčenja mulja, ki niso zavidljivi. Glede na izsledke bo Občina Dravograd zahtevala državno sanacijo degradiranega območja ob reki Meži ter jasna navodila kako ravnati z naplavinami do izvedbe državne sanacije, ki se mora zgoditi sedaj in ne čez leta. Preksavec računa na pomoč koroških poslancev in ministrice.

V Občini Dravograd trenutno še niso seznanjeni z analizo vzorcev tal, ki je bila odvzeta na različnim mestih in jo bo predstavil NIJZ v prihodnjem tednu.

Znani so rezultati vzorčenja mulja. Preksavec v zapisu dodaja: “Očitno smo dobili bogato gorvodno “darilo” reke Meže. Poleg vsega hudega nas je sedaj doletela še okoljska katastrofa.” Občina Dravograd bo glede na izsledke zahtevala državno sanacijo degradiranega območja ob reki Meži ter jasna navodila kako ravnati z naplavinami do izvedbe državne sanacije, ki se mora zgoditi sedaj in ne čez leta. Tu pa resnično ne bodo odstopali niti za milimeter. V zapisu poziva k pomoči tudi tudi vse tri poslance Koroške, ki nas zastopajo v Državnem zboru RS: Janija Prednika, Dušana Stojanoviča ter Alenko Helbl, pa tudi ministrico Dominiko Švarc Pipan. Je bilo pričakovano, vendar ne v takšni količini.

S strani Uprave za RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so na Občini Dravograd prejeli odgovor na vprašanje glede siliranja in krmljenja živali s koruzo, ki je bila poplavljena s poplavno vodo.

Župan Anton Preksavec je na svojem Facebook profilu zapisal: “Deli rastline – koruze na poljih, ki so bili poplavljeni s poplavno, onesnaženo vodo (ki lahko vsebuje fekalije, gnojnico, ….), niso primerni za krmljenje oz. siliranje. Manjša gospodarska škoda bo, če se dele koruze (rastline), ki je bila potopljena v poplavno, onesnaženo vodo, zavrže, kot pa da se jih uporabi za siliranje oz. krmljenje živine, ki lahko oboli.”

Sanacija cest v občini poteka po planu, pričeli so sanirat tudi Papežev most na Kronsko goro. Dela naj bi bila končana v 14 dneh. Začeli so urejati začasno povezavo do kmetije Šiler, saj je sanacija obstoječe ceste večji gradbeni poseg, ki ne bo končan v kratkem času. Plaz nad Tribejem je bila lastniku SiDG izdana odločba za spravilo lesa iz plazu in območja ob njem. Predvidoma v naslednjem tednu bo znana odločitev geomehanikov glede nadaljnih ukrepov. Do takrat ukrep evakuacije ostaja v veljavi.

Prav tako se izvaja čiščenje strug na različnih vodotokih, občina je koncesionarju VGP Drava poiskala izvajalce, ki dela izvajajo pod njihovim nadzorom.

Največji trenutni izziv pa je tudi vnos enormne količine podatkov o škodi tako na kmetijskih površinah, infrastrukturi in objektih v tabele in aplikacijo Ajda. Od teh podatkov je odvisno s strani države obljubljeno predplačilo predvidene škode, ki je pogoj za kolikor toliko normalno finančno vzdržnost in likvidnost občine Dravograd ter vseh drugih občin, saj bo potrebno plačati vse intervencijske stroške in tudi nadaljevati z začetimi projekti in vso redno dejavnostjo (vrtci, prevozi, sociala…).

Župan Dravograda Anton Preksavec pa se je v zapisu dotaknil tudi teme v zvezi z nabavo gasilske opreme. Takole komentira: “Država naj najde sistemsko rešitev, da se za uničeno opremo v času intervencij izvede predplačilo, saj je največji problem v tem, da PGD-ji nimajo na razpolago prostih denarnih sredstev za nakup te opreme, za katero jim država sicer čez čas povrne sredstva. S predplačilom pa bi jim omogočili takojšen nakup prepotrebne uničene opreme.”

Vir: Fb Anton Preksavec

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Mihi
Mihi
7 mesecev nazaj

Ka so to delali v mežiški dolini včasih, sploh ne morš verjet. Jaz bi vse dov zaprl tud dans.

Dogodki

Tudi v Dravogradu so znani rezultati vzorčenja mulja, ki niso zavidljivi. Glede na izsledke bo Občina Dravograd zahtevala državno sanacijo degradiranega območja ob reki Meži ter jasna navodila kako ravnati z naplavinami do izvedbe državne sanacije, ki se mora zgoditi sedaj in ne čez leta. Preksavec računa na pomoč koroških poslancev in ministrice.