Search
Close this search box.

Številne nove omejitve, Pošta Slovenije zaostruje ukrepe, levica vlado poziva k ukrepom za samozaposlene in prekarce

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v petek, 13. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Predsednik vlade Janez Janša se je ob predstavitvi ministrske ekipe pred glasovanjem v DZ osredotočil na ukrepe, ki jih bo treba sprejeti za omejitev širjenja novega koronavirusa. Ob tem pa je bil kritičen do sedaj sprejetih ukrepov oziroma njihovega izvajanja. Napovedal je, da bo prva seja novoimenovane vlade že uro po potrditvi v DZ. Dodatne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa je v predstavitvi pred matičnim odborom DZ napovedal tudi bodoči minister za zdravje Tomaž Gantar. Bodoči minister za obrambo Matej Tonin je ob robu seje DZ zatrdil, da med ukrepi ni predvidena karantena za Ljubljano. Širjenje te informacije je Tonin označil za neodgovorno.

LJUBLJANA – V Sloveniji so do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Največ okužb je še vedno povezanih s prvima primeroma iz Ljubljane in Metlike, skoraj polovica vseh. Po poročanju TV Slovenija naj bi bilo okuženih šest odraslih in pet otrok z OŠ Šmarje pri Jelšah. Kot kaže, pa je največje povečevanje števila okužb v ljubljanski regiji, je sporočila direktorica NIJZ Nina Pirnat. Trije bolniki v Ljubljani zaradi posledic okužb potrebujejo umetno predihavanje.

LJUBLJANA – Vse bolnišnice bodo s ponedeljkom ukinile izvajanje storitev in posegov, ki niso stopnje zelo hitro ali nujno z izjemo onkologije in obravnave nosečnic. Ljubljanska infekcijska klinika sprejema samo še okužene z novim koronavirusom, druge bolnike selijo na drugo lokacijo. Zobozdravstveno oskrbo pa bodo izvajali samo na sedmih točkah, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici in Kopru.

LJUBLJANA – Pristojni so zagotovili, da bodo ob ponedeljkovem zaprtju šol zagotovili nujno varstvo za otroke zaposlenih na ključnih delovnih mestih. Pogoje, pod katerim bodo to nujno varstvo organizirali v lokalnih skupnostih, je določilo ministrstvo za izobraževanje. Varstvo bo organizirano za učence do 5. razreda. Ministrstvo je šolam poslalo tudi okrožnico, v kateri predlaga možne načine izvajanja pouka na daljavo. Pediatri pa poudarjajo, da morajo biti otroci in mladostniki v trenutni situaciji zaradi preprečevanja širjenja virusa za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti.

LJUBLJANA – Za zagotovitev zaščitne opreme za zdravstvene delavce je bil z odredbo prepovedan promet z zaščitnimi sredstvi v Sloveniji in zunaj nje, razen za potrebe oskrbovanja izvajalcev zdravstvene dejavnosti, policije, Slovenske vojske ter sil za zaščito, reševanje in pomoč.

LJUBLJANA – Takoj ko je država v četrtek napovedala, da bo razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine. Pristojni mirijo, da je osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. Prepričana sem, da bo država poskrbela, da ljudje ne bodo ostali lačni ali brez možnosti, da kupijo ali dobijo hrano, je dejala državna sekretarka Simona Repar Bornšek. Tudi trgovske družbe so zagotovile, da imajo zalog dovolj.

LJUBLJANA – Energetski družbi Petrol in OMV Slovenija sta zagotovili, da bosta zagotavljali oskrbo z energenti po vsej Sloveniji. Da dobava energentov ni ogrožena, so zagotovili tudi v družbi Butan plin. Kakovostno in zanesljivo preskrbo z elektriko v kriznih razmerah zagotavljajo tudi v elektroenergetskem sistemu; koordinacijo je prevzelo Gospodarsko interesno združenje (GIZ) distribucije električne energije. V krški nuklearki so sprejeli niz ukrepov za zmanjšanje nevarnosti okužb s koronavirusom ter prešli na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za varno in stabilno obratovanje elektrarne v novih okoliščinah.

LJUBLJANA – Policija po zagotovilih v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lada Bradača z ministrstva za notranje zadeve rešuje težave, ki se pojavljajo na mejah z Italijo, Hrvaško in Madžarsko. Določene so del širših težav, o katerih se bo treba dogovoriti s Hrvaško ali Madžarsko, je dejal. Težava je tovorni promet proti Madžarski, ki zavrača tovornjake iz Italije, je dejal in izpostavil primer vračanja romunskih državljanov, saj jih Hrvaška ne spusti čez mejo.

LJUBLJANA – Ključno vprašanje pri vplivu novega koronavirusa na gospodarstvo je po mnenju glavnega ekonomista GZS Bojana Ivanca povezano z dolžino trajanja omejevalnih ukrepov, ki povzročajo precej asimetrične in nepredvidljive šoke v gospodarstvu. Sprejeti ukrepi pa bodo izrazito negativno vplivali na gospodarsko rast v drugem četrtletju, je ocenil.

LJUBLJANA – Klicni center za podajanje informacij o novem koronavirusu na številki 080 14 04 je samo v četrtek sprejel skoraj 1000 klicev. Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana je izrazila bojazen, da prehajamo v fazo, ko se med ljudmi pojavlja tudi panika. Zato so pravočasne in pravilne informacije ključne. Na NIJZ so objavili zbir informacij in nasvetov za vse, ki se zaradi epidemije novega koronavirusa soočajo s stresom, občutki strahu, panike ali zaskrbljenosti.

LJUBLJANA – Ministrstvo za kulturo je v zvezi s koronavirusom javnim zavodom s področja kulture priporočilo, da do nadaljnjega zaprejo vrata za obiskovalce. Ob tem sindikat Glosa delodajalce v kulturi naproša, da delavcem, katerih prisotnost na delovnem mestu ni nujno potrebna, odredijo delo od doma, vendar s polnim oz. vsaj 80-odstotnim nadomestilom plače.

LJUBLJANA – Ministrstvo za javno upravo je zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa upravnim enotam odredilo omejitev izvajanja nalog na najnujnejše zadeve. Stranke se bodo morale predhodno naročiti, v prostore upravnih enot pa bodo morale vstopati posamično. Sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez do nadaljnjega ne bo mogoče. Javna agencija RS za varnost prometa je do nadaljnjega po vsej državi odpovedala izvajanje opravljanja teoretičnih in praktičnih vozniških izpitov.

LJUBLJANA – Levica je vlado pozvalo k ukrepom za samozaposlene in prekarce. Med njihovimi predlogi so oprostitev plačila prispevkov vsem s.p., ki nimajo zaposlenih, do 1. julija, možnost prejema začasne izredne finančne pomoči ter možnost dodelitve izrednih štipendij študentom, ki bodo ostali brez dela.

POSTOJNA/LJUBLJANA – Postojnska jama zaradi epidemije novega koronavirusa do 8. aprila za obiskovalce zapira Postojnsko jamo in ostale znamenitosti v Parku Postojnska jama, gostinske, trgovinske in nastanitvene obrate. Vsaj do 3. aprila bodo zaprte tudi Škocjanske jame. Škoda bo velika. Družba Union hoteli, ki upravlja štiri ljubljanske hotele, pa je sporočila, da bosta Hotel Lev in Grand hotel Union zaradi zmanjšanega povpraševanja po namestitvah v Ljubljani in načrtovanih prenovitvenih del začasno zaprta. Namestitvene kapacitete so za primer povečanih potreb ponudili Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

KRANJSKA GORA/MARIBOR/KRVAVEC/VOGEL – V luči epidemije novega koronavirusa so z obratovanjem prenehala nekatera slovenska smučišča, druga pa bodo ob poostrenih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb vsaj še nekaj časa delovala. Naprave so že ustavili na Kaninu in Voglu, na Pohorju bodo ta konec tedna še smučali, odprta pa ostajata Kranjska Gora in Krvavec.

LJUBLJANA/MARIBOR/KRANJ – Z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa bodo v lokalnem javnem potniškem prometu prilagodili vozne rede. Ljubljanski potniški promet (LPP) s ponedeljkom uvaja zimski počitniški vozni red, v Mariboru pa bodo prihodnji teden med delavniki za mestne avtobusne linije veljali sobotni vozni redi. Prevoz bo okrnjen tudi v Kranju.

LJUBLJANA – Kot je v začetku tedna napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je Slovenski podjetniški sklad iz Maribora pripravil ukrepe za podjetja, ki bodo blažili posledice širjenja novega koronavirusa. Gre za šest ukrepov, skupna vrednost različnih finančnih spodbud pod ugodnimi pogoji za zdaj pa je 115 milijonov evrov.

MARIBOR – Pošta Slovenije bo s ponedeljkom zaostrila ukrepe pri dostavi in izročanju pošiljk. Pismonoše bodo v hišne predalčnike še naprej vlagali pisemske pošiljke, za pisma, kjer je zahtevana osebna vročitev, pa bodo puščali obvestila s pozivom za prevzem na poslovalnici. Od ponedeljka bodo ustavili sprejem pisemskih, paketnih in EMS pošiljk za Italijo.

LJUBLJANA – Več državnih inštitucij je sporočilo, da zaradi koronavirusa spreminja način poslovanja. Finančna uprava RS, Slovenski državni holding (SDH) in Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) so državljane med drugim pozvali, naj jih namesto osebno kontaktirajo prek elektronske pošte ali telefona. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja začasno omogoča le elektronski vnos zbirnih vlog.

LJUBLJANA – V Popotniškem združenju Slovenije so pripravili odgovore na določena vprašanja, ki se pojavljajo glede pravic potrošnikov, ki so sklenili potovalni aranžma ali drugo potovalno storitev, v luči epidemije novega koronavirusa. Med drugim v primeru rezervacije nastanitev svetujejo tako rezervacijo, ki jo lahko prekličejo brez stroškov oz. zavarujejo riziko odpovedi. Glede letov v v bližnji prihodnosti svetujejo, da potrošniki počakajo z nakupom. Glede že opravljenih rezervacij pa potrošnike pozivajo, naj najprej preverijo, če je mogoča odpoved brez stroškov.

SVET

ŽENEVA – Evropa je postala najbolj prizadeto območje zaradi pandemije koronavirusa na svetu, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Obenem je države pozval, naj bodo vztrajne in stroge pri ukrepih za omejitev širjenja virusa. Po svetu so doslej potrdili že več kot 142.000 okužb z novim koronavirusom, od tega jih je več kot 5300 umrlo, 70.000 pa ozdravelo. Na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil konec lanskega leta, so potrdili več kot 80.800 okužb, umrlo je 3100 ljudi. V Evropi so potrdili več kot 32.000 okužb in več kot 1400 mrtvih.

RIM – V Evropi ostaja žarišče izbruha koronavirusa Italija, kjer je umrlo še 250 ljudi. To je najvišje število umrlih v enem dnevu v sosednji državi, kjer je koronavirusna bolezen skupaj zahtevala 1266 življenj. V Italiji so zabeležili več kot 2000 novih okužb, skupaj se je okužilo 17.660 ljudi. Na intenzivni negi v bolnišnicah je 1328 bolnikov. Italijanski zunanji minister Luigi di Maio se je zahvalil Kitajski, ker je Italiji poslala pomoč in strokovnjake za boj proti novemu koronavirusu. Kritičen je bil do evropskih držav, ki niso pomagale, ter do Evropske centralne banke (ECB), češ da je sprožila velike padce na borzah.

MADRID – Španija je za Italijo zaradi koronavirusa druga najbolj prizadeta država v Evropi. Potrdili so 4209 primerov okužbe, število smrtnih žrtev bolezni covid-19 se je povzpelo na 120. Za štiri mesta v Kataloniji velja karantena. Španski premier Pedro Sanchez je napovedal, da bo vlada v soboto razglasila stanje pripravljenosti po vsej državi za dva tedna, da bi se lažje borili proti koronavirusu.

DUNAJ – Avstrija v boju s koronavirusom uvaja nove ukrepe. Za dve občini na Tirolskem je uvedla karanteno. Od ponedeljka bodo ostale zaprte vse trgovine, ki niso nujne za temeljno oskrbo, restavracije in bari pa bodo lahko odprti omejeno. Kancler Sebastian Kurz je danes vse, ki jim služba to omogoča, pozval, naj delajo od doma. Kurz je danes na novinarski konferenci potrdil, da sta tirolska kraja Paznautal in St. Anton pri Arlbergu v karanteni. Dodatno bodo uvedli nadzor na meji s Švico, ta sedaj že poteka na meji z Italijo, ki ima več kot 15.000 okuženih, od tega več kot 1000 mrtvih.

BUDIMPEŠTA/PRAGA … – Tudi druge evropske države, med njimi Madžarska, Češka, Slovaška, Danska, Poljska, Malta in Ukrajina, uvajajo nadzor oziroma zapirajo meje. Na schengenski meji Madžarske s Slovenijo in Avstrijo je začel veljati nadzor za zajezitev novega koronavirusa. Češka bo s ponedeljkom prepovedala vstop v državo vsem tujcem, svojim državljanom in stalnim prebivalcem pa bo prepovedala pot v tujino.

ZAGREB – Na Hrvaškem so potrdili 32 okužb z novim kronavirusom. Za vse potnike, ki vstopajo na Hrvaško s kriznih območij, bo še naprej obvezna 14-dnevna samoizolacija, a bodo na hrvaških mejnih prehodih pospešili postopek njihove registracije. Večina hrvaških državljanov, ki z obmejnega območja v karlovški županiji vsak dan odhajajo na delo v Slovenijo, je ostala doma. V hrvaških osnovnih in srednjih šolah bodo od ponedeljka za 14 dni ustavili pouk.

BERLIN – Nemčija je zaradi novega koronavirusa prekinila neposredne železniške povezave z Italijo. Progo hitrega vlaka med Frankfurtom in Milanom so prekinili do 13. aprila. Železniškega prometa s Francijo zaenkrat še niso omejili, so pa na nekaterih mejnih prehodih s Francijo uvedli dodatne ukrepe. V državi uvajajo nove ukrepe v prizadevanjih za omejitev širjenja okužb, številne zvezne dežele s ponedeljkom napovedujejo zaprtje šol.

BRUSELJ/LIZBONA/SOFIJA/ … – Belgijske oblasti so se v četrtek zvečer odločile, da za preprečitev širjenja novega koronavirusa zaprejo šole in odpovejo vse prireditve. Vrata bodo zaprli tudi bari in restavracije. Na Portugalskem so razglasili izredne razmere, od ponedeljka bodo zaprte vse šole. Izredne razmere so razglasili tudi v Bolgariji in Estoniji. V Luksemburgu so zaprli šole in omejili obisk starejših v bolnišnicah in domovih za starejše.

BRUSELJ – Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavila sveženj ukrepov v boju proti koronavirusu. EU bo zaradi hudih posledic za gospodarstvo zagotovila maksimalno prožnost pri uporabi pravil o državnih pomočeh in proračunskih pravil, je zatrdila. Ob tem je članice spodbudila, naj sprejmejo vse potrebne ukrepe za zaščito najbolj prizadetih sektorjev, kot so turizem, promet in trgovina na drobno, ter v podporo ljudem. Splošne prepovedi potovanj po njenem niso najučinkovitejši ukrep, smiselni so zdravstveni pregledi na zunanjih in notranjih mejah ter v notranjosti držav.

SEUL/PEKING – V Južni Koreji, ki je eno največjih žarišč novega koronavirusa zunaj Kitajske, je število ozdravljenih bolnikov prvič preseglo število novih okužb, ki je najnižje v zadnjih treh tednih. Potrdili so 110 novih primerov, s čimer se je skupno število okužb povzpelo na 7979. Zaradi koronavirusne bolezni je umrlo 67 ljudi. Kitajska je poročala o osmih novih primerih okužbe, kar je najmanj od začetka vodenja evidenc pred sedmimi tedni. Skupno je bilo doslej okuženih 80.813 ljudi. Covid-19 je zahteval še sedem življenj.

TEHERAN – V Iranu je novi koronavirus zahteval še 85 življenj, kar je največ v enem dnevu, so sporočile tamkajšnje oblasti. Skupno število žrtev novega virusa se je povzpelo na 514. Število okuženih se je povečalo za 1289 na 11.364.

WASHINGTON – V ZDA so do četrtka zvečer našteli več kot 1600 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, nazadnje na Aljaski, in najmanj 41 smrti, vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da so številke dejansko veliko višje, ker ZDA zelo zaostajajo s testiranjem. Newyorški župan Bill DeBlasio je v četrtek za mesto z osmimi milijoni prebivalcev razglasil izredne razmere, kar mu omogoča drastične ukrepe v boju proti koronavirusu, ki pa jih za zdaj še ni uvedel. Opozoril je, da bo hudo še nekaj mesecev in da je položaj mogoče primerjati z vojnim stanjem.

ŠPORT

NYON – Evropska nogometna zveza (Uefa) je zavoljo pandemije novega koronavirusa odpovedala vse tekme osmine finala v ligi prvakov in evropski ligi, ki bi morale biti na sporedu prihodnji teden.

LJUBLJANA – Potem ko so bili v zadnjih dneh odpovedani oziroma preloženi številni športni dogodki, so se zaradi pandemije novega koronavirusa za ta korak odločili tudi pri Mednarodni rokometni zvezi. Kvalifikacijski turnirji za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu bodo namesto marca za ženske in aprila za moške na sporedu junija.

LJUBLJANA – Evropska odbojkarska konfederacija (Cev) je zaradi pandemije novega koronavirusa vsaj do 3. aprila odpovedala vsa tekmovanja, Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) pa je iz istega razloga prestavila elitno ligo narodov, v kateri bi se slovenski odbojkarji predstavili prvič, so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije.

KONTIOLAHTI – Mednarodna biatlonska zveza (Ibu) je sporočila, da se je po posvetu s trenerji in tekmovalci odločila, da skrajša spored v finskem Kontiolahtiju, kjer poteka zaključek sezone. Zadnji tekmi bosta na sporedu v soboto, ko se bodo moški in ženske pomerili na zasledovalnih preizkušnjah. Odpovedani sta obe nedeljski mešani štafeti.

QUEBEC – Mednarodna smučarska zveza (Fis) je sporočila, da zaradi novega koronavirusa do konca sezone svetovnega pokala ne bo več tekem. S tem so odpovedane tudi zadnje preizkušnje v sezoni v kanadskem Quebecu, ki bi morale biti 14. in 15. marca.

BAKU – Prireditelji tekme svetovnega pokala v gimnastiki v Bakuju so po dveh dneh kvalifikacijskih bojev prekinili preizkušnjo zaradi odredbe azerbajdžanske vlade, da so od sobote naprej zaradi pandemije novega koronavirusa prepovedana množična druženja v državi.

VEYSONNAZ – Mednarodna smučarska zveza (Fis) je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala tekme svetovnega pokala v smučarskem krosu v Veysonnazu ta konec tedna in v smučanju v snežnem parku v Silvaplani, ki bi morale biti med 19. in 21. marcem. To pomeni, da sta odpovedana še zadnja dogodka pod okriljem Fis v tej sezoni.

MOSKVA – Namestnik ruskega predsednika vlade Dimitrij Černišenko je dejal, da je Rusija pripravljena gostiti več tekem evropskega nogometnega prvenstva 2020, če bodo katere odpovedane zaradi pandemije novega koronavirusa. Kot vse kaže, pa se Evropska nogometna zveza (Uefa) bolj nagiba k temu, da bi EP izpeljala prihodnje leto.

BERLIN – Vodstvo nemške nogometne lige (DFL) je do 2. aprila odpovedalo vse tekme prve in druge lige zaradi pandemije novega koronavirusa. DFL je sprva napovedala, da bo klubi ta konec tedna še igrali tekme, a so nato sledili vzoru praktično cele Evrope in takoj prekinili ligaško tekmovanje. Danes so to storili tudi v Angliji.

MELBOURNE – Potem ko so že v četrtek nekateri mediji poročali o odpovedi uvodne dirke sezone v formuli 1 v Melbournu, so to uradno potrdili tudi organizatorji. Osnovni razlog je bila okužba enega od članov ekipe McLaren, po pričakovanjih pa so posveti znotraj tekmovanja pripeljali do odpovedi. Odločitev o odpovedi nedeljskega uvoda v sezono so v večini podprli tudi predstavniki drugih ekip na prizorišču, pa tudi lokalni organizatorji in predstavniki Mednarodne avtomobilistične zveze.

BOSTON/LONDON – Lokalne oblasti v zvezni državi Massachusetts v Združenih državah Amerike in Bostonska atletska zveza sta se zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa odločili, da prestavita bostonski maraton, ki bi moral biti na sporedu 20. aprila. Britanske oblasti pa so v sodelovanju z vodstvom tekmovanja zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa na oktober prestavile tudi londonski maraton, ki bi moral biti na sporedu 26. aprila.

LJUBLJANA – Pandemija novega koronavirusa je prizadela tudi svet golfa. Organizatorji golfskega kluba Augusta v ZDA so namreč preložili prvi veliki turnir oziroma major sezone. Ta bi moral biti sredi aprila.

Dogodki