Search
Close this search box.

V Sloveniji do danes opravili 4346 testiranj, na Koroškem 51

Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA – V Sloveniji so do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Kot kaže, je največje povečevanje števila okužb v ljubljanski regiji, je sporočila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Do zdaj so opravili 4346 testiranj. Pristojne službe zato nadaljujejo ukrepe za zaustavitev javnega življenja. S ponedeljkom vse bolnišnice ukinjajo storitve in posege, ki niso stopnje zelo hitro ali nujno z izjemo onkologije in obravnave nosečnic. Zobozdravstveno oskrbo pa bodo z novim tednom izvajali samo na sedmih točkah.

Vprašanje glede testov na Koroškem smo poslali tudi na NIJZ Ravne, od koder so nam odgovorili, da so do danes odvzeli 51 brisov, vsi so bili negativni.

Preberite tudi: Do 14. ure na okužbo s koronavirusom pozitivnih 141 oseb

LJUBLJANA – V času zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov bo zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti do vključno petega razreda osnovne šole, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Martina Vuk. Varstvo bo organizirano na podlagi odločitve pristojnega poveljnika civilne zaščite po posvetovanju z županom.

BUDIMPEŠTA – Na schengenski meji Madžarske s Slovenijo in Avstrijo je začel veljati nadzor za zajezitev novega koronavirusa. Iz Slovenije je vstop na Madžarsko za vse možen po avtocesti Pince – Tornyiszentmiklos in na nekdanjem prehodu Dolga Vas, slovenski in madžarski državljani lahko prečkajo mejo še po lokalni cesti pri Pincah, je sporočila madžarska policija. Za tiste, ki prihajajo iz Italije, Kitajske, Južne Koreje ali Irana velja prepoved vstopa v državo. Izjema so madžarski državljani, ki morajo ob vrnitvi v domovino za 14 dni v državno karanteno.

LJUBLJANA – Potem ko je država v četrtek napovedala, da bo razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine z živili po večjih nakupih. Pristojni mirijo, da je v trgovinah osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. Tržni inšpektorat medtem opozarja gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, naj v času razglašene epidemije zaradi novega koronavirusa spoštujejo zakonodajo o varstvu potrošnikov ter ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Prav tako je treba vse kupce obravnavati enako.

LJUBLJANA/OBREŽJE – Medtem ko zaradi poostrenih ukrepov ob širjenju novega koronavirusa vozniki tovornjakov na meji s Hrvaško čakajo v dolgih kolonah, Slovenija v zvezi s tem še čaka na pojasnila Hrvaške. Čakajočim voznikom tovornjakov sta sicer na voljo osnovna hrana in pijača. Promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije, je prepovedala tudi Madžarska.

LJUBLJANA – Kandidat za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač je uspešno prestal zaslišanje pred odboroma DZ za gospodarstvo in za zadeve EU. Da je bila Černačeva predstavitev za kohezijskega ministra ustrezna, je glasovalo 20 poslancev obeh odborov, 11 jih je bilo proti. Kandidat je sicer v predstavitvi poudaril, da stanje na področju črpanja evropskih sredstev ni dobro. “Moja naloga bo, da bomo do konca leta 2023 počrpali vsa sredstva iz obstoječe finančne perspektive in pravočasno pripravili podlage za črpanje v novi,” je dejal.

LJUBLJANA – Skupina Petrol je lani ustvarila prihodke od prodaje v višini 4,4 milijarde evrov, kar je odstotek več kot v letu 2018. Čisti dobiček se je povečal za 15 odstotkov na 105,2 milijona evrov. Glede koronavirusa so povedali, da imajo pripravljene akcijske načrte, s katerimi bodo zagotovili oskrbo z energenti.

LJUBLJANA – Vrednost v januarju opravljenih gradbenih del se je po danes objavljenih podatkih državnega statističnega urada v mesečni primerjavi povečala za 10,2 odstotka. V letni primerjavi se je okrepila za 6,8 odstotke.

LJUBLJANA – Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Zoran Poznič, je v ponedeljek izdal sklep o razrešitvi direktorice Slovenske filharmonije (SF) Marjetice Mahne. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, so bili v postopku ugotovljeni zakonski razlogi, na podlagi katerih jo je bil minister dolžan razrešiti.

Vir: NIJZ, STA

Dogodki