Search
Close this search box.

Prednik za brezplačen javni prevoz študentov, dijakov in udeležencev izobraževanj

Jani Prednik je v zvezi z brezplačnimi vozovnicami za subvencionirani javni potniški promet za študente, dijake in udeležence izobraževanj na ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca naslovil poslansko pobudo, ki jo objavljamo v celoti.

“Pričujoča epidemija ter socialna in ekonomska kriza, ki ji sledi, je v Sloveniji nesorazmerno prizadela različne družbene skupine. Še posebej so kot ranljiva skupina izpostavljeni študenti in drugi mladi v izobraževanju, saj so trenutne okoliščine radikalno spremenile njihov vsakdan, izobraževalni proces, položaj na trgu dela ter jih pahnile v izjemno negotov položaj v teh kriznih razmerah.”

“Vlada s sprejetimi zakonodajnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije covid-19 ni ustrezno naslovila problematiko mladih s finančnega in socialnega vidika ter je nezadostno in netransparentno vodila komunikacijo glede postopkov nadaljevanja izobraževalnega procesa. Za številne ustrezne predloge ukrepov s strani študentskih, dijaških in mladinskih organizacij ni našla posluha ter tako neprimerno uredila trenutni položaj mladih.”

“Zaradi skorajšnje zaustavitve gospodarske aktivnosti v času razglašene epidemije je upadla ponudba študentskega dela, ki se opravlja predvsem v gostinstvu, turističnem gospodarstvu in trgovski panogi, zaradi česa je ogromno mladih ostalo brez prihodka, s katerim si skoraj polovica študentov omogoča normalno življenje in opravljanje študija. Nadalje so se bili študenti in dijaki primorani odseliti iz študentskih in dijaških domov ter se tudi zaradi ukrepov omejevanja gibanja med občinami vrniti v kraj stalnega bivanja. Za tiste mlade, ki v času izobraževanja sicer prebivajo v zasebnih namestitvah pa so ostali visoki stroški najemnin. Naj opozorim, da večina mladih nima prihrankov iz katerih bi si lahko pokrila izredne stroške.”

“Poleg tega v tem času ne deluje ali deluje v zelo omejenem obsegu preostala varnostna mreža pravic mladih, na primer zdravstveno varstvo, sistem subvencionirane študentske prehrane in subvencioniran javni potniški promet. Do slednjega so upravičeni študenti, dijaki in udeleženci izobraževanja odraslih pod pogoji, ki so določeni v Zakonu o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2) in sicer od 1. septembra za dijake oz. 1. oktobra za študente do 30. junija.”

“Ob napovedi delnega sproščanja ukrepov vezanih na izvajanje javnega potniškega prometa, z namenom vsaj delnega izboljšanja trenutnega socialnega in ekonomskega položaja mladih, zato na ministra za infrastrukturo, gospoda Jerneja Vrtovca naslavljam pisno poslansko pobudo, da se študentom, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih zagotovi brezplačno vozovnico za subvencionirani javni potniški promet do vključno 30. 6. 2020.”

Preberite še: Ponovno odprtje vrtcev in šol, stekel bo tudi javni potniški promet, Kako bo videti vožnja z avtobusom ali vlakom?

Dogodki