Search
Close this search box.

Ponovno odprtje vrtcev in šol, stekel bo tudi javni potniški promet

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Naslednji teden se bodo med 11. in 15. majem začele priprave na odprtje vrtcev z 18. majem. Vrtci bodo morali do torka preveriti, koliko otrok bo sploh prišlo v vrtec. Uvedli bodo manjše stalne skupine otrok z istim vzgojiteljem, tako bo v prvi starostni skupini do osem otrok, v drugi do deset. Med priporočili za vrtce je tudi načrtovanje čim več dejavnosti na prostem.

LJUBLJANA – Za učence prvega triletja in devetih razredov osnovnih šol, ki naj bi se kmalu vrnili v šole, bodo veljali številni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Pouk bo za vsako skupino potekal le v eni učilnici, kjer bodo učenci pojedli tudi malico. Učne skupine bodo manjše, devetošolci pa bodo morali zunaj učilnic nositi maske. Pouk bodo lahko obiskovali le zdravi učenci in učitelji brez znakov akutne okužbe dihal.

LJUBLJANA – V šolske klopi se bodo 18. maja vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov, predvsem z namenom priprave na maturo. Navodila, ki jih je v petek srednjim šolam poslalo ministrstvo za izobraževanje, določajo, naj v razredu ne bo več kot 15 dijakov. Ti naj med odmori tudi ne zapuščajo učilnic, prepovedano bo druženje v skupinah v šoli in okolici.

LJUBLJANA – S ponedeljkom bo v Sloveniji po skoraj dveh mesecih ponovno stekel javni potniški promet, a se bo izvajal drugače kot pred epidemijo. Ob vnovičnem zagonu bodo morali potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ob vstopu v vozilo razkužiti roke, ohranjati priporočeno razdaljo in med vožnjo nositi zaščitno masko. Voznike avtobusov pa bodo pred okužbo varovale posebne fizične pregrade, dokler s temi ne bodo opremili vseh avtobusov, pa bodo potniki v vozilo vstopali le na zadnjih vratih.

LJUBLJANA – Organizatorji javnih prireditev so v času, ko so te zaradi epidemije koronavirusa odpovedane, zagnali kampanjo Obdrži in podpri. Z njo kupce pozivajo, naj obdržijo svoje vstopnice za prireditve, ki so bile zaradi epidemije prestavljene, in počakajo na nadomestni termin ter s tem podprejo zabavno, kulturno in športno dogajanje v Sloveniji.

AJDOVŠČINA – Občinski štab Civilne zaščite Ajdovščina je v preteklih tednih iskal rešitev, kako bi pred okužbo z novim koronavirusom zaščitili tudi najmanjše otroke. Domači podjetniki so stopili skupaj in izdelali masko po vzoru čebelarske maske, ki bo v prihodnjih dneh že na voljo v obeh zdravstvenih domovih.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 1048 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, zato so začeli postopno sproščati sistemske ukrepe za zamejitev širjenja virusa.

MOJSTRANA – Ob ponovnem odprtju muzejev imajo največ težav sodobno zasnovani muzeji, saj so interaktivne vsebine zaradi varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb precej okrnjene. V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani so tako morali začasno ukiniti vrsto aktivnosti, je pojasnila v. d. direktorice Gornjesavskega muzeja Irena Lačen Benedičič. Delovanje njihovih muzejev so v celoti prilagodili priporočilom ministrstva za kulturo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

POSTOJNA – V času epidemije s covidom-19 so v nekaterih občinah na Primorskem zaznali povečano zanimanje občanov za najem parcel, kjer bi lahko obdelovali manjše vrtičke. Slika je sicer neenotna, prav tako se po območjih razlikujejo možnosti najema in obdelovanja tovrstnih površin.

SVET

BALTIMORE – Po svetu so doslej potrdili že več kot štiri milijone okužb z novim koronavirusom, za boleznijo, ki jo povzroča, pa je umrlo že več kot 279.000 ljudi, je sporočila ameriška Univerza Johnsa Hopkinsa. Pandemija covida-19 je najhuje prizadela ZDA, kjer so zabeležili četrtino vseh okužb na svetu ter tretjino vseh smrtnih žrtev. Skupno so v ZDA doslej potrdili 1.309.164 primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu je po podatkih univerze v tej državi umrlo 1568 ljudi, skupno pa 78.746.

NEW YORK – Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je v soboto ostro kritiziral odziv svojega naslednika Donalda Trumpa na pandemijo koronavirusne bolezni 19 ter jo označil za “absolutno kaotično katastrofo”. Vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci pa je sporočil, da bo 14 dni v “prilagojeni karanteni”, ker je bil v stiku z okuženim uslužbencem Bele hiše.

SEUL – V Južni Koreji so v soboto potrdili 34 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast v zadnjih štirih tednih. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je sodržavljane zato pozval, naj bodo še naprej previdni. Južnokorejske oblasti skrbi vrsta nedavnih okužb, povezanih z obiskom okuženega 29-letnega moškega v barih in nočnih klubih v Seulu. Župan Seula Park Won-soon je zato v soboto ukazal začasno zapreti vse nočne klube, bare in druge lokale v prestolnici.

ŠPORT

DRESDEN – Iz nemškega nogometnega drugoligaša Dynama Dresden so sporočili, da naslednji konec tedna še ne bodo mogli nadaljevati sezone. Na testiranjih sta bila namreč dva njihova nogometaša pozitivna na novi koronavirus, zato je moralo celotno moštvo v 14-dnevno karanteno. Imena okuženih nogometašev niso objavili. Dynamo je tako postal prvi klub iz nemških lig, ki v načrtovanem terminu 16. maja ne bo mogel odigrati tekme 26. kroga.

Dogodki