Search
Close this search box.

Kako bo videti vožnja z avtobusom ali vlakom?

Ob ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa v ponedeljek, 11. maja, bodo tako za voznika kot potnike veljali številni zaščitni ukrepi. Voznike bodo varovale posebne pregrade, ob vstopu v vozilo bo treba razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Na koncu vsake vožnje bo treba vozilo razkužiti.

Odlok omogoča izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnih linijskih prevozov potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov z žičniškimi napravami za prevoz oseb, avtotaksi prevoza ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem prometu od 11. maja 2020 dalje, so sporočili iz ministrstva za infrastrukturo.

Izvajalci morajo seveda upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki zagotavljajo ustrezne pogoje za varovanje izvajalcev in potnikov.

Za zaščito voznikov na avtobusih so predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred morebitno okužbo. Ker pa mora biti vsa dodatna oprema, ki se vgradi na vozilo homologirana in njihova izvedba zahteva določen čas, je predvideno prehodno obdobje, ko bodo potniki vstopali na vozilo samo na zadnjih vratih avtobusa, so razložili.

V skladu s priporočili NIJZ na avtobusu ne bo potekala prodaja vozovnic. V takšnem primeru mora imeti potnik veljavno vozovnico pred vstopom na vozilo in se šteje, da je sklenil prevozno pogodbo v skladu z zakonom, ki ureja prevozne pogodbe in uredbo, ki ureja sistem enotne vozovnice, z vstopom na vozilo.

Z odlokom se dovoli tudi ponovno obratovanje žičniških naprav za prevoz oseb ob upoštevanju higienskih priporočil.

Voznik, vozno osebje na vlaku in potniki, razen otrok do dopolnjenega 12 leta starosti, morajo od vstopa v vozilo in ves čas, ko so v vozilu, nositi zaščitne obrazne maske ter upoštevati pogoje za dovoljeno izrabo kapacitet vozila in čiščenje vozila. Pogoji za izvajanje avtotaksi prevozov ostajajo nespremenjeni.

Še naprej ostajajo v veljavi začasne prepovedi in omejitve za izvajanje vseh oblik javnega prevoza potnikov v mednarodnem cestnem in železniškem prometu.

Higienska priporočila NIJZ v avtobusnem in železniškem prometu najdete tukaj in tukaj.

VIR: gov.si, Ministrstvo za infrastrukturo

Dogodki