Search
Close this search box.

Pred nami je spet pester poletni vikend v Slovenj Gradcu. Kaj prinaša tokrat?

Poletje v mestu prinaša v Slovenj Gradec tudi ta konec tedna pestro dogajanje. Vabljeni.

Spored v četrtek, 20. julija 2023

Danes, ob 18. uri vas čaka POLETJE V GALERIJI l Transavantgarda: slovensko slikarstvo v 80-ih letih 20. stoletja: Slovenski slikarji, ki so bili sredi osemdesetih let preteklega stoletja na tak ali drugačen način povezani z Galerijo Equrna v Ljubljani, so bili nosilci tedaj aktualna slovenska umetnostna scena, ki se je uspešno vključila v aktualne tokove na mednarodnem likovnem prizorišču, zlasti v smislu neoekspresionizma in t. i. nove podobe, ki sta ju zaznamovali povratek k figuraliki v ekspresivni stilizaciji ter izpostavitev zasebne mitologije – izrazito vsebinsko in motivno poudarjanje ustvarjalčevega osebnega sveta, njegovih sanj, vizij. Stroge forme je nadomestila moč izraza in fantazije, povrnile so se klasične slikarske tehnike. Na stare položaje se je vrnil zgodovinski spomin, zagate estetskih opredelitev posameznih, med seboj silovito raznorodnih praks, pa je razreševal ohlapni termin postmodernizem.

Predaval bo kustos Marko Košan.

*Predavanje se bo odvilo v pedagoški sobi Koroškega pokrajinskega muzeja in je za vse obiskovalce brezplačno.

Ob 19. 30 uri pa vas čaka koncert zasedbe Ilex in to v atriju Rojstne hiše Huga Wolfa. Nekomercialna, polakustična glasbena skupina Ilex iz Slovenj Gradca je delovala od začetka leta 1990 do leta 1995. Nastala je iz akustičnega dueta, ki sta ga sestavljala Iztok Hirtl in Primož Juvan, kmalu pa sta se jima pridružila še Blaž Prapotnik (bas kitara) ter Marko Merčnik (kitara). Pozneje se je zasedba širila in skozi leta spreminjala. Zdaj v zasedbi delujejo Iztok Hirtl, Primož Juvan, Danilo Karlin in Benjamin Pirnat. Besedila pesmi so v slovenskem jeziku in se sporočilno nagibajo k lirični poeziji brez lažne patetike, sentimentalnosti in popevkarske puhlosti. Leta 1993 je skupina Ilex posnela 12 lastnih skladb in jih v samozaložbi izdala na kaseti z naslovom Barvno nebo. 

Poletje v mestu prinaša v Slovenj Gradec tudi ta konec tedna pestro dogajanje. Vabljeni.

Spored v soboto, 22. julija 2023

Ob 19.30 uri vabljeni na Sprehod ob mestnem obzidju. Slovenj Gradec ima pestro in razgibano zgodovino. Ali veste, da se je na listini iz leta 1336 ohranil najstarejši primer slovenjegraškega mestnega pečata? Je kvadraten, kar je izjemno redka oblika tovrstnega pečata v našem in srednjeevropskem prostoru. Od konca 16. do konca 18. stoletja je mesto imelo še vsaj tri druge pečate, ki so bili različnih velikosti. Vse to in še več boste v družbi vodnice Nataše Škorjanc izvedeli na Sprehodu ob mestnem obzidju. Zbirno mesto je pred nekdanjo mestno hišo, pred Koroškim pokrajinskim muzejem na Glavnem trgu 24, Slovenj Gradec.

Ob 20. uri vas čaka koncert zasedbe BibliBan. So psypunkmetal skupina. So klubski maratonci 2022 radia student ter zmagovalci špil lige. Radi igraJo za ljudi kot tudi za človeke pravijo… Nastopili bodo v Ars Cafeju – mestni kavarni.

Spored v nedeljo, 23. julija 2023

Ob 8.30 uri se lahko prebujate s pilatesom in sicer – “Zbudi me” pilates na Bazenskem kompleksu Aqualatio Slovenj Gradec.

Vabljeni.

Poletje v mestu prinaša v Slovenj Gradec tudi ta konec tedna pestro dogajanje. Vabljeni.