Pozor: V mletem mesu slovenjgraškega Mercatorja najdena salmonela

Na spletni strani zps.si je objavljen odpoklic postrežnega mletega mesa iz dveh trgovin Mercator.

Ena od dveh trgovin je tudi Hipermarket Mercator Slovenj Gradec, gre pa za mleto meso – mešano (svinjsko in goveje), serije / LOT: 22. Meso ni bilo predpakirano in ga je bilo mogoče kupiti iz vitrine mesnice. Meso je imelo rok uporabe 28.5.2020, torej, če ste meso zamrznili, ga zavržite.

Podatki o živilih

 • Ime: Mleto meso –mešano (svinjsko in goveje)
  Serija / LOT: 22
  Opis pakiranja: nepredpakirano, v vitrini mesnice
  Rok uporabe: 28.5.2020
  Proizvajalec: Mercator Hipermarket Slovenj Gradec
 • Ime: Mleto meso –mešano (svinjsko in goveje)
  Serija / LOT: 8
  Opis pakiranja: nepredpakirano, v vitrini mesnice
  Rok uporabe: 27.5.2020
  Proizvajalec: Mercator Supermarket Lendava

Vzrok odpoklica
UVHVVR je v okviru uradnega vzorčenja na prisotnost mikroorganizmov odvzela dva vzorca mletega mesa, v katerih je bila ugotovljena prisotnost bakterije Salmonella enterica subsp.Enterica.

ZPS svetuje
V obeh primerih je živilu rok trajanja že potekel. V primeru, da imate to živilo zamrznjeno, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Salmonela
Salmoneloza je bolezen, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel. V svetu so salmoneloze najpogostejše s hrano povzročene črevesne okužbe. Bolezen največkrat izbruhne 6 do 72 ur po zaužitju živila onesnaženega s salmonelami. Simptomi so bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, driska (možna sluz ali kri v blatu), tudi povišana temperatura.

VIR: ZPS.SI

Dogodki