Search
Close this search box.

Pozitiven skoraj vsak tretji test na okužbo s koronavirusom, novi predlogi za večanje bolnišničnih kapacitet

Ob skoraj vsakem tretjem pozitivnem testu na okužbo so epidemiološke razmere trenutno najslabše na Gorenjskem. Pristojni ob tem iščejo nove možnosti za povečanje bolnišničnih kapacitet za bolnike s covidom-19, a dokončne rešitve še niso dogovorili. V vrtce se je ob njihovi omejitvi delovanja po vikendu vrnila manj kot desetina vpisanih otrok.

V Slovenijo so v nedeljo opravili 3682 testov in potrdili 1115 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo torej dobrih 30 odstotkov opravljenih testov. Umrlo je deset bolnikov s covidom-19.

Epidemiološke razmere so trenutno najslabše na Gorenjskem, kjer število novookuženih z novim koronavirusom v posameznem dnevu strmo narašča, v nedeljo pa je bilo pozitivnih kar 43 odstotkov vseh opravljenih testov, je opozoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V nedeljo je bilo hospitaliziranih 523 bolnikov, od tega 82 na intenzivni negi. Med možnimi ukrepi za sproščanje postelj v bolnišnicah za oskrbo bolnikov s covidom-19 je Kacin danes omenil tudi skrajševanje ležalne dobe. Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana se je danes na to temo pogovarjal tudi s predstavniki zdravilišč, a kot so navedli za STA, je vse še v fazi dogovarjanja in iskanja rešitev.

Ena je možnost, da bi v zdravilišča namestili tiste bolnike, ki še okrevajo zaradi posledic obolenja s covidom-19, a niso več kužni. Druga možnost pa je, da bi v zdravilišča selili bolnike, ki nimajo covida-19, pač pa okrevajo denimo po nekem operativnem posegu. V tem primeru bi v bolnišnici po posegu ostali toliko časa, kot je nujno, potem pa bi okrevanje nadaljevali v zdravilišču.

Za pridobitev tako kadrovskih kot prostorskih kapacitet je ministrstvo za zdravje sicer začasno ukinilo nenujne zdravstvene storitve z nekaj izjemami. Na interni kliniki UKC Ljubljana se sicer za nenujne bolnike že v času, ko ni epidemije, namenja le približno 20 do 25 odstotkov postelj. V običajnih razmerah imajo skupno 450 bolniških postelj, z ustavitvijo nenujnih obravnav jih tako pridobijo za druge bolnike največ 70, pravi strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras.

V izolski bolnišnici pa so danes zjutraj imeli hospitaliziranih osem bolnikov s covidom-19, sicer pa so s prerazporeditvijo kadra pripravljeni na sprejem do 30 covidnih bolnikov. Če bo to število preseženo, imajo na voljo dovolj postelj, ne pa tudi kadra, je za STA opozoril strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger.

Medtem so se v UKC Maribor odzvali na nekatere neresnične objave na družbenih omrežjih v zvezi s številom odvzetih brisov na testiranjih za okužbo z novim koronavirusom. Kot so zapisali, gre v takšnih primerih za lažne navedbe, saj pri njih sploh nimajo laboratorija za brise.

Odmeva tudi testiranje najvišjih funkcionarjev na okužbo s koronavirusom. Danes so testirali ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, potem ko so potrdili okužbo v ožji ekipi sodelavcev. Oba testa sta bila negativna, Hojs, ki je se je do rezultatov samoizoliral, se je vrnil na delovno mesto.

Na rezultatov pa v samoizolaciji nista počakala minister za zunanje zadeve Anže Logar in minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki sta se, kot pravita, testirala preventivno. Premier Janez Janša je z njima že govoril, a od njiju ne zahteva odstopa. Kot je na Twitterju zapisal v odgovoru na vprašanje POP TV, vlada dela 24 ur na dan in dela tudi napake, še posebej, ker vsak minister opravlja dvojno delo.

Zdravstveni svet pa je danes v odprtem pismu podprl prizadevanja in napore ministra za zdravje za obvladovanje zdravstvene krize. Prav tako podpirajo dobronamerna prizadevanja vsakega posameznika in organizacije, ki ravnajo solidarno ter v skladu s spoznanji znanosti. Epidemija bo pustila posledice na mnogih področjih, kot so zdravje, gospodarstvo, šolstvo, kultura in šport, a to ne sme zmanjšati naših prizadevanj za zaščito najšibkejših in najbolj ranljivih med nami, so pozvali.

Temelj za odziv posameznika na krizo, kot je epidemija covida-19, je po besedah infektologinje Mojce Matičič kakovostna in pravilna informacija. To je mogoče pridobiti v klicnem centru, ki jo ponovno zaživel z razglasitvijo epidemije v Sloveniji minuli teden. Kot je zatrdila Matičičeva, tudi vodja klicnega centra, vsako vprašanje vzamejo resno in nanj odgovorijo. Vprašanje so se v primerjavi iz spomladanskega vala epidemije, ko so ljudi zanimali predvsem simptomi in učinki virusa na zdravje, spremenila. Po besedah Matičičeve so ljudje sedaj že precej dobro poučeni o novem koronavirusu, največ vprašanj je tako glede testiranj in ukrepov, ki so v veljavi zaradi zajezitve širjenje okužb.

Danes so sicer začeli veljati nekateri novi ukrepi za zajezitev širjenja epidemije, in sicer omejitev javnega potniškega prometa ter omejitev delovanja vrtcev. Ti nudijo le nujno varstvo, kar si v posameznih občinah razlagajo različno.

Medtem ko so v Ljubljani vsi javni vrtci odprti in nujnosti varstva ne preverjajo, temveč presojo prepuščajo staršem, ponekod zahtevajo potrdilo delodajalca in dajejo prednost otrokom staršev v kritičnih poklicih. V Mariboru ima sicer vsak vrtec odprt po en oddelek za tiste, ki vseeno nimajo druge možnosti varstva za svoje najmlajše. V nujno varstvo je danes sicer prišla manj kot desetina otrok, ki obiskujejo vrtec.

Pripravila Sanja Gornjec

Ob skoraj vsakem tretjem pozitivnem testu na okužbo so epidemiološke razmere trenutno najslabše na Gorenjskem. Pristojni ob tem iščejo nove možnosti za povečanje bolnišničnih kapacitet za bolnike s covidom-19, a dokončne rešitve še niso dogovorili. V vrtce se je ob njihovi omejitvi delovanja po vikendu vrnila manj kot desetina vpisanih otrok.