Search
Close this search box.

Kacin: V ožji Hojsovi ekipi sodelavcev potrdili okužbo, ministrov test negativen

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala prof. dr. Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana in strokovna mentorica študentom v vladnem klicnem centru, ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

Ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa so danes testirali na okužbo z novim koronavirusom, potem ko so potrdili okužbo v ožji ekipi sodelavcev. Oba testa sta bila negativna, Hojs se danes vrača na delovno mesto, je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

VIDEO: Novinarska konferenca

Hojs je bil sicer do rezultatov testiranja v samoizolaciji, je povedal Kacin.

Ni pa tako ravnal minister za zunanje zadeve Anže Logar, pri kateremu so v petek potrdili okužbo. Logar je test opravil rutinsko, po vrnitvi iz tujine, po poročanju medijev pa se je med čakanjem na rezultat testa v Narodni galeriji srečal z direktorico galerije Barbaro Jaki.

Po besedah Kacina je bil Logar po testiranju po programu navzoč na dogodku. Takoj po obvestilu o pozitivnem testu pa je prekinil aktivnosti, prav tako so se aktivnosti prekinile celotnemu ministrovemu kabinetu. Kot je to ravnanje pojasnil Kacin, Logar ni imel simptomov in se je testiral rutinsko. “Nihče ni pričakoval, da bo pozitiven, a se je pokazalo, da je. Odtlej je v samoizolaciji,” je povedal.

Danes je prostor celotnega kabineta dezinficiran in vsi člani kabineta delajo na drugih lokacijah oz. so v samoizolaciji. Po Kacinovih navedbah so sprejeli nekatere dodatne ukrepe, da se ugotovi, ali je okužba morda prišla od kod drugje.

Pojasnil je, da se vladne delegacije po vrnitvi iz tujine testirajo. Na vprašanje, ali morajo biti državljani v čakanju na testiranje, ki ga opravijo preventivno, v samoizolaciji, ali to ni potrebno, sicer Kacin ni konkretno odgovoril. Povedal pa je, da gre za priporočilo, priporočila pa daje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Kacin sicer nima informacij o Logarjevem aktualnem počutju, ob testiranju pa ni imel simptomov, je ponovil.

Odzval se je tudi na ravnanje direktorja NIJZ Milana Kreka, ki je brez maske točil gorivo na bencinski črpalki. Kacinu se zdi očitek njegovemu ravnanju bizaren, predvsem pa se je Krek opravičil in iskreno obžaloval. Med drugim je izpostavil, da Krek veliko dela, tudi tisti dan je pripravljal podlage za odločanje vlade in bil do večernih ur na delovnem mestu. Pozno zvečer se je odpravil domov in na črpalki, ko sicer okoli njega ni bilo nikogar, točil gorivo brez maske. “Je pa do blagajne odšel z masko in jo imel ob plačilu,” je pojasnil Kacin.

Ob tem je spomnil na zadnje dopolnitve odloka, po katerih maske ob najmanj trimetrski razdalji niso potrebne na zelenih površinah in pri športno-rekreacijski dejavnosti.

Kot je odločitev argumentiral Kacin, “želi biti vlada pri ukrepih čim bolj življenjska”. Tako je denimo spomnil na tekače, ki v naravi tečejo popolnoma sami in pri tem tudi brez maske nikogar ne ogrožajo. V primeru, da koga srečajo, pa je prav, da se drug drugemu izogneta, je dejal vladni govorec in pozval k razsodnosti pri ravnanjih.

Na vprašanje vzgleda, ki ga vladni in drugi vidni predstavniki dajejo državljanom, pa je odgovoril, da si vsi želijo biti vzgled drugim in si za to prizadevajo. “Tu in tam se zgodi, da ne ravnamo najbolj primerno, predvsem pa je to zelo kritično ocenjeno,” je ugotavljal Kacin. Ob tem je pozval k temu, da se iz napak drugih, tudi najvišjih predstavnikov države, čim več naučimo in jih sami ne naredimo.

Dogodki

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala prof. dr. Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana in strokovna mentorica študentom v vladnem klicnem centru, ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.