Povečana nevarnost pojavljanja zemeljskih plazov, na Prevaljah prišlo do onesnaženja potoka z gnojevko

Večji del države so zajele padavine, možni so tudi močni krajevni nalivi, ki ponekod že povzročajo nekaj nevšečnosti, med drugim tudi na Koroškem. Zaradi namočenosti tal je povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi je danes sporočil Geološki zavod Slovenije.

Verjetnost zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode, še opozarja geološki zavod.

Ob prehodu hladne fronte so danes popoldne in zvečer možni močni krajevni nalivi, opozarjajo na Agenciji RS za okolje in prostor. Ponoči bodo padavine ponehale, delno se bo razjasnilo. Jutranje temperature bodo od 7 do 13, ob morju okoli 15 °C.

Jutri bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno nekaj dežja, kakšna ploha pa bo možna tudi v osrednji in južni Sloveniji. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, le na severozahodu bo nekoliko hladneje.

Iz nekaterih delov Slovenije sicer že poročajo o močnih neurjih. Na območju Loške doline je tako okoli 13. ure veter na več lokacijah poškodoval ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrl več dreves, eno od teh je padlo na telefonski vodnik in ga poškodovalo, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Nekaj težav pa je slabo vreme povzročilo tudi na Koroškem, med drugim na Prevaljah in v Podvelki.

Prevalje

Ob 14.03 je v naselju Zagrad prišlo do onesnaženja potoka z gnojevko. Gasilca KGZ Ravne na Koroškem sta na kraju ugotovila, da je zaradi dežja prišlo do izpiranja gnojevke z njive v bližnji potok. Obveščene so bile pristojne službe.

Podvelka

Ob 12.43 se je na relaciji Maribor – Radlje ob Dravi v naselju Brezno, Občina Podvelka, podrlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Brezno Podvelka so drevo razžagali in očistili cestišče.

Vir: SPIN, STA, ARSO