Search
Close this search box.

Potrebujete brezplačen pravni nasvet? Na Ravnah vam bo na razpolago ‘Pravna klinika’

Če potrebujete pravni nasvet, ga boste na Ravnah zopet lahko prejeli brezplačno. “Pravna klinika” bo od sobote, 6. oktobra 2018 izvajala svojo brezplačno pravno pomoč v prostorih nad kavarno Havana Ravne.

Kaj sploh je »Pravna klinika«?

Pravna klika je projekt, pri katerem prostovoljci, vsi univerzitetni diplomirani pravniki, člani ekipe društva Pravo za VSE, nudijo osebno brezplačno pravno svetovanje vsem, ki potrebujejo brezplačen pravni nasvet. Pravna pomoč se izvaja ustno, v obliki razgovora, na samem kraju dogodka. V kolikor je vprašanje kompleksnejše narave, je nato v tej zvezi dogovorjen način prejema odgovora.

Pravna klinika že vrsto let uspešno obratuje v Mariboru in Črenšovcih, z letošnjim letom pa so z brezplačnimi pravnimi nasveti začeli tudi na Ravnah na Koroškem, kjer se nahajajo v društvenih prostorih nad kavarno Havana Ravne (Prežihova ulica 7, 2390 Ravne na Koroškem, 1. nadstropje).

Pravna klinika se bo v društvenih prostorih nad kavarno Havana Ravne (Prežihova ulica 7, 2390 Ravne na Koroškem, 1. nadstropje) izvajala vsako prvo in tretjo soboto v mesecu, od 10. ure do 12. ure, začenši v soboto, dne 06. 10. 2018.

Projekt »Pravna klinika« je sicer nadaljevanje uspešne zgodbe spletnega portala www.pravozavse.si, kjer lahko uporabniki svoja pravna vprašanja podajo pisno preko obrazca na spletni strani. Spletni portal Pravo za VSE je sicer projekt skupine absolventov in univ. dipl. prav. Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki je nastal iz velike želje pomagati ljudem in hkrati pridobivati dragocene izkušnje v praksi. Gre torej za realizacijo vizije, da bi znanje, pridobljeno tekom študija, prenesli še v prakso in s tem pomagali tistim, ki takšno pomoč potrebujejo. Skozi leta je naša ideja rasla in se razvijala, s tem pa so se razvijali tudi različni projekti. Ekipo trenutno sestavlja 30 članov. V petih letih obstoja so brezplačno podali že več kot 10.000 pravnih mnenj.

Aktivni so tudi na ostalih področjih:

→    sodelovali so na različnih strokovnih konferencah v okviru Ministrstva za pravosodje RS,

→    objavili so članek v strokovni publikaciji Pravosodni bilten,

→    v študijskem letu 2014/15 so pričeli sodelovati s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru pri izvajanju študijskega predmeta Pravne metode, veščine in informatika na 2. bolonjski stopnji,

→    ustanovili so prvi brezplačni pravni pisarni za občane v občinah Beltincih in Črenšovci,

→    februarja 2015 so pričeli tri-letni projekt v sodelovanju z Varuhinjo človekovih pravic RS pri izvajanju nalog in pooblastil državnega preventivnega mehanizma,

→    nastopili so na konferenci TEDx University of Maribor,

→    na mesečni ravni so objavljali poljudne članke na spletnem portalu delo.si,

→    objavljajo strokovne članke v reviji Pravna praksa,

→    v sklopu projekta »Pravna klinika« v Mariboru na Pravni fakulteti na tedenski ravni delujejo že od leta 2016.

Njihovo delo sicer ne nadomešča odvetnikov, saj svetovanje poteka na elementarni ravni v obliki podajanja pravnih mnenj, na podlagi katerih se večinoma ljudje sploh odločijo oz. uvidijo, da je potrebno poiskati nadaljnjo pomoč pri odvetnikih oz. pristojnih institucijah.

Dogodki