Potrdili en nov primer indijske različice, povezane s poznanim primerom s Koroške. Krek: Kljub upadanju števila okužb smo “še vedno zelo obremenjeni s številom okužb”

V Sloveniji je bilo v sredo ob opravljenih 3837 PCR testih potrjenih 273 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 213 covidnih bolnikov, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 60. Še trije bolniki so umrli. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb po danes objavljenih podatkih znaša 260.
krek

Maja Bratuša, ki je vodila današnjo novinarsko konferenco glede covida-19, je pojasnila, da je delež pozitivnih PCR testov v sredo znašal 7,1 odstotka in se je v primerjavi s podatki izpred tedna dni zmanjšal, saj je bil takrat 9,1 odstotka. V sredo pa je bilo opravljenih tudi 27.557 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je z 273, koliko je znašalo po v sredo objavljenih podatkih, zmanjšalo za 13. Štirinajstdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa je padla na 183.

Tudi razmere v bolnišnicah se po besedah Bratuše še naprej počasi izboljšujejo. Bolnišnično zdravljenje potrebuje en bolnik manj kot dan prej, intenzivno zdravljenje dva manj. V bolnišnice so sicer v sredo sprejeli 21 bolnikov, iz bolnišnic pa so jih odpustili 19.

Bratuša je predstavila tudi zadnje podatke glede cepljenja. S prvim odmerkom je cepljenih 681.945 oseb, z vsemi odmerki pa 432.282 oseb, je navedla.

Po izsledkih tedenskega poročila Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki jih je predstavila, v Sloveniji še vedno močno prevladuje angleška različica virusa. Potrdili so en nov primer indijske različice, povezane s poznanim primerom s Koroške, ter en nov primer brazilske različice. V zadnjem tednu so prvič zaznali tudi različico, ki so jo prvič zaznali v New Yorku. Doslej so zaznali tri primere te različice, vse v obalno-kraški regiji.

Sicer pa so v zadnji seriji sekvenciranja med 127 vzorci iz vseh shem zaznali šest različic. Skoraj 94 odstotkov predstavlja angleška različica. Ta ima sicer ponovno 100-odstotni delež med sekvenciranimi vzorci bolnikov, ki se zdravijo v intenzivnih enotah.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je izrazil optimizem glede razvoja epidemije pri nas in širše v Evropi, kjer pojavnost raste le še v štirih državah, medtem kot drugod upada. Tudi Slovenija je po njegovih besedah v stabilni fazi epidemije. “Število potrjenih primerov v slovenskem prostoru upada iz dneva v dan, zasedenost bolnišnic se tudi zmanjšuje, zasedenost intenzivnih postelj se zmanjšuje, število umrlih se zmanjšuje, število sprejemov v bolnišnice se sploh zmanjšuje in število aktivnih primerov tudi,” je dejal Krek.

Po njegovih besedah sta v Sloveniji le še dve rumeni regiji, in sicer primorsko-notranjska in ljubljanska. Slovenija je tako prešla v fazo, ko lahko začne upoštevati evropska pravila, po katerih pa smo v rdeči fazi. Krek je pozval k upoštevanju preventivnih ukrepov; ohranjanju medosebne razdalje, higieni rok in kašlja, nošenju mask, rednemu prezračevanju, preventivnemu testiranju, uporabi aplikacije Ostani zdrav, ostajanju doma v primeru okužbe ali rizičnega stika ter cepljenju. Kljub upadanju števila okužb smo namreč “še vedno zelo obremenjeni s številom okužb” in je situacija še vedno resna, prav tako lahko virus še mutira.

Mlajšo generacijo je pozval, da poskrbi za zaščito starejših s prijavo in prevozom na cepljenje. Po njegovih besedah je cepiva v državi dovolj in bi kljub dejstvu, da je bilo do srede v državi s prvim odmerkom cepiva cepljenih 20,5 odstotka prebivalcev, do konca junija lahko cepili 60 ali več odstotkov populacije, kakršen je tudi zastavljeni vladni cilj. Po njegovih besedah bodo organizacijo za cepljenje otrok, starejših od 12 let, izpeljali do konca tedna. Nekatere otroke s hudimi zdravstvenimi težavami pa so po njegovih besedah že cepili.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.