Search
Close this search box.

Ponekod možne nevihte z močnejšimi, dolgotrajnejšimi nalivi, sunki nevihtnega piša in drobno točo

Danes in jutri bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastale plohe in nevihte, ki bodo jutri manj pogoste. Več jasnine bo na Primorskem.

Nad zahodno, južno in srednjo Evropo prevladuje območje enakomernega zračnega tlaka, nad delom vzhodne in severne Evrope pa šibko območje visokega zračnega tlaka. Ciklon se nahaja nad severnim Atlantikom in Islandijo, plitev ciklon pa nad severozahodno Rusijo. Vremenske fronte so daleč od naših krajev, šibko višinsko jedro hladnega zraka nad Slovenijo in okolico, ki povzroča povečano nestabilnost ozračja, počasi slabi. V nižjih slojih troposfere (925 hPa) bodo danes pihali šibki vzhodni vetrovi, v višinah (500 hPa) pa šibki vetrovi zahodnih do severozahodnih smeri.

Jutranja nizka oblačnost se bo postopno razkrojila in dopoldne ter del popoldneva bo večinoma delno do pretežno jasno. Temperature se bodo po nižinah vzhodne Slovenije povzpele do 30 °C, na Primorskem do 32 °C. Tekom dneva bo rasla kopasta oblačnost, predvsem nad hribovitimi predeli države bodo nastale posamezne plohe in nevihte.

Največja verjetnost razvoj neviht je na območju dinarske pregrade, v zaledju Obale in v notranjosti hrvaške Istre zaradi konvergence šibke burje in maestrala. Kakšna ploha ali nevihta je možna tudi drugod po državi. Gibanje ploh in neviht bo počasno in spremenljivo. Možna je kakšna nevihta z močnejšim, dolgotrajnejšim nalivom, sunki nevihtnega piša in drobno točo ali sodro. Zvečer in v prvem delu noči se bo ozračje umirilo.

Jutri bo delno jasno s koprenasto oblačnostjo, popoldne bo v notranjosti Slovenije možna kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 26 do 30, na Primorskem do 32 °C.

V četrtek bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo ter popoldanskimi plohami in nevihtami. V petek bo pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami. Zapihal bo vzhodnik, na Primorskem šibka burja.

Vir: Neurje.si, ARSO