Policisti svetujejo pozornost na območju Lipoglava, kjer so opazili medvedjega mladiča

V naselju Lipoglav v občini Slovenske Konjice so sinoči opazili medveda. Glede na to, da se bodo danes mnogi odpravili na tradicionalne prvomajske pohode, na Policijski upravi Celje opozarjajo občane zlasti na območju Loč, Ponikve in Slovenskih Konjic, naj bodo pozorni na morebitno prisotnost medveda, čeprav je možnost srečanja z njim majhna.

Sinoči je občan obvestil policiste, da je v Lipoglavu, na območju Policijske postaje Slovenske Konjice, opazil medveda. S posnetka je razvidno, da gre za medvedjega mladiča, ki je hodil po cesti pred občanom in nato stekel v bližnji gozd, so sporočili s PU Celje. O pojavu medveda so policisti obvestili predstavnike Lovske družine Loče, ki so pregledali območje.

Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj namreč predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči, dodajajo na PU Celje.

Preberite tudi: Medveda opazili tudi na območju občine Vitanje ter v LD Rečica ob Savinji 

Problem na sprehajalnih poteh lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika, še opozarjajo policisti.

Kljub temu da je možnost srečanja z medvedom majhna, naj se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. Pse naj imajo na povodcih.

Več nasvetov o tem, kako ravnati ob srečanju z medvedom, najdete na strani Zavoda za gozdove Slovenije.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije