Policisti bodo prežali na motoriste. Začenja se drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov

V poletnih mesecih in v času turistične sezone se motoristi še pogosteje pojavljajo na naših cestah. Lepo vremo pogosto botruje lažnemu občutku varnosti, zato so vozniki manj previdni. Svoje dodajo še vročina, gneče, utrujenost, ki poslabšajo zbranost, in nesreča je hitro tu. Od 1. do 14. julija 2019 zato po vsej državi poteka nacionalna akcija za večjo varnost motoristov. Vozite previdno!
IMG_1472-motorist
FOTO: www.policija.s

Danes, 1. julija 2019, se začenja drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov, ki bo potekala pod okriljem Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s Policijo, ki bo v času akcije izvajala poostren nadzor.

Cilj akcije, ki bo trajala do 14. julija, je opozoriti motoriste, naj v vročih poletnih dneh ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in izkušenj in naj ne podcenjujejo voznih razmer, vse ostale udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti, so sporočili iz Agencije za varnost prometa.

Na naših cestah so poleti motoristi in mopedisti številčni udeleženci v cestnem prometu. Agencija za varnost prometa opozarja, da poletne visoke temperature vplivajo na zbranost oziroma na stopnjo utrujenosti pri vožnji, zato naj bodo motoristi med vožnjo še bolj pozorni na dogajanje na cesti.  Pri vožnji motorja mora biti motorist namreč pozoren vsak trenutek na več stvari sočasno, za vožnjo so potrebne tudi različne spretnosti.

Vožnja motorja zahteva poleg poznavanja motorja in upoštevanja pravil še zelo dobro psihofizično pripravljenost. Preden se odpravijo na pot, naj se motoristi prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Nujno je, da poskrbijo za svojo varnost z uporabo dobre zaščitne opreme, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah, da lahko motorista drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo. Motoristi naj imajo med vožnjo tudi vedno prižgane luči. Hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti in upoštevajo omejitev hitrosti. Poskrbijo naj za načrtovanje postankov na poti, saj daljše vožnje še zdaleč ni pametno odpeljati brez odmora, v poletni vročini pa tudi na ustrezno hidracijo. Ni odveč še opozorilo na pogoste poletne nevihte ali celo neurja s točo, ki cestne razmere iz idealnih pogojev za vožnjo lahko v hipu spremenijo, poudarjajo na Agenciji za varnost promet.

Motoristi!

 • Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
 • Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost. Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
 • Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
 • Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.
 • Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
 • Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.
 • Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
 • Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
 • Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 – 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
 • Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
 • Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.
 • V vročini motoristi v kombinezonu hitreje dehidrirate, zato je treba spiti zadostno količino vode oz. izotoničnih napitkov.
 • Bodite pozorni na utrujenost in dovolj samokritični, da se takrat, ko začutite utrujenost, varno ustavite in nadaljujete z vožnjo šele, ko se odpočijete.

Voznike pa želijo v akciji spomniti, da je potrebna še dodatna pazljivost in spremljanje prometa, saj so motoristi, zaradi ozke silhuete, slabše vidni in se nam lahko v ogledalih hitro “izmuznejo”. Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 metrov. Pri premiku vozila naj se dobro prepričajo, da imajo prosto pot, predvsem pa naj bodo spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših. Pozivajo pa tudi k strpnosti in uvidevnosti vseh udeležencev v prometu.

Od skupaj 13 umrlih voznikov enoslednih motornih vozil letos kar 5 tujih državljanov

Če je bila lani prometna varnost voznikov motornih koles ena boljših v zadnjih letih, pa je bilo v prvem polletju letošnjega leta (do 26. 6. 2019) zabeleženih 345 (407 v enakem obdobju lani) nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, v katerih je umrlo že 11 voznikov enoslednih motornih koles ter 2 potnika (v enakem obdobju lani 6 umrlih). Samo v letošnjem juniju je umrlo 8 motoristov (6 voznikov in 2 potnika). Beležimo pa manj poškodb, saj se je v letošnjem letu hudo telesno poškodovalo 57 (88 v enakem obdobju lani) voznikov enoslednih motornih vozil, 193 (228 v enakem obdobju lani) pa je bilo lažje telesno poškodovanih.

Od skupaj 13 umrlih je bilo 5 tujih državljanov. Povzročitelji smrtnih prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih koles so bili v 10-ih od 11 primerov prav sami, največkrat je bil vzrok za nastanek prometne nesreče neprilagojena hitrost in nepravilno prehitevanje. Starost povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bila v 8-ih od 11 primerov med 40. in 60. letom starosti. Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom motoristov beležijo v Posočju – tam so umrle 4 osebe, prav vsi so bili tuji državljani.

Preventivne aktivnosti za večjo varnost motoristov

Agencija za varnost prometa od 21. junija 2019 v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, to so Policija, Avto-moto zveza Slovenije, Zavod Varna pot, Zavod Vozim, Združenje DrogArt, Zveza moto klubov Slovenije in Zveza ZŠAMS, izvaja tudi skupno akcijo #VarnoVPoletje. V okviru akcije s preventivnim ozaveščanjem sodelujejo tudi na motorističnih delavnicah in drugih dogodkih za večjo varnost motoristov, Policija pa izvaja povečan nadzor po vsej Sloveniji.

Preberite tudi: Začela se je akcija #VarnoVPoletje – skupaj poskrbimo za varno poletje

Agencija za konec znova opozarja, naj se motoristi in drugi udeleženci, še posebej v poletni vročini, ki vpliva na zbranost ter lahko upočasni naše reakcije in odzivnost, na ceste podajo strpno in previdno. Za varnost v prometu smo odgovorni vsi skupaj, za nesrečo z usodnimi posledicami pa je dovolj le trenutek nepazljivosti.

BESEDILO: Agencija za varnost prometa, Policija

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.