Search
Close this search box.

Pojavnost gripe zelo visoka: v UKC Ljubljana v letošnji sezoni sprejeli več kot 300 bolnikov, 7 jih je umrlo

Število bolnikov z gripi podobno boleznijo je v prejšnjem tednu še naraslo. Najbolj so prizadeti otroci, stari do 14. let, beležijo tudi večji porast gripi podobnih bolezni pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let. “Pojavnost gripe je zelo visoka. Sezona gripe se približuje vrhuncu, gripa je razširjena po celi državi,” so za STA pojasnili na NIJZ.

Tudi pojavnost okužb dihal je prejšnji teden naraščala. Vse to se kaže v izbruhih obolevnosti v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, kjer so dokazali gripo tipa A in B. Koliko otrok dejansko manjka v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, se ne ve, ker tega podatka nihče ne zbira. A poročila s terena kažejo, da so v nekaterih razredih in skupinah gripa in druge viroze popolnoma zdesetkale prisotnost.

Največji dvig pojavnosti gripi podobnih bolezni je v osrednjeslovenski in gorenjski regiji, najmanjši pa v mariborski in prekmurski, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Sicer pa so gripo dokazali v 40 odstotkih vseh testiranih vzorcev. Med vzorci, ki so jih odvzeli v ambulantah primarnega zdravstva – pri pediatrih ali družinskih zdravnikih – je bilo pozitivnih 80 odstotkov vzorcev, v vzorcih iz bolnišnic pa 35 odstotkov.

Največ, 82 odstotkov, je bilo gripe tipa A, pri čemer je bilo podtipa A(H1N1) 29 odstotkov, podtipa A(H3N2) pa 71 odstotkov.

Maja Sočan z NIJZ je januarja letos pojasnila, da so izkušnje iz preteklih let pokazale na težji potek sezone, ko je prevladujoč virus tipa A, zlasti ko gre za podtip H3N2.

Večina držav, ki spadajo pod evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), poroča o nizki pojavnosti gripe, le štiri države so poročale o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe – gre za Slovenijo, Bolgarijo, Luksemburg in Turčijo.

Na vprašanje, zakaj je letošnja sezona gripe tako obsežna, so na NIJZ zapisali, da se sezone gripe med seboj razlikujejo, in to “odvisno od virusa, lastnosti virusa in dovzetne populacije ter tudi ukrepov (npr. precepljenosti, ki je pri nas nizka)”.

V lekarnah je že pred časom zmanjkalo najpogosteje predpisanega zdravila za zbijanje vročine za otroke, starejše od šestih let. Predviden rok dobave je, kot so pojasnili v Lekarni Ljubljana, šele 20. marec.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so do 2. februarja sprejeli 324 bolnikov z zapleti zaradi gripe, od tega se jih je 37 zdravilo na intenzivni negi. Sedem jih je umrlo. Posamezni primeri hudih potekov gripe so tudi med otroki, so za STA pojasnili v UKC, medtem ko smrtne žrtve med otroki niso imeli.

Polno zaseden je tudi oddelek za epidemije, ki so ga odprli na Vrazovem trgu, trenutno tam oskrbujejo 28 bolnikov.

Predsednica sekcije za primarno pediatrijo Anita Jagrič Friškovec je v pogovoru za STA dejala, da v medicini dela že 28 let, a takšne sezone gripe ne pomni. Po njeni oceni je bolnih vsaj štirikrat ali celo petkrat otrok več kot v običajni sezoni gripe. Ker je več obolelih, je sedaj tudi več zapletov. “Smo na robu vojnega stanja,” je dejala.

Dogodki