Search
Close this search box.

Podpiramo lokalno. Kako do hrane na Koroškem?

Tudi pri Koroških Novicah podpiramo “lokalno”, zato smo v času epidemije zbrali nekaj koroških ponudnikov, tako kmetij kot gostincev, ki vam v času “krize”, ko vsi težimo k temu, da ostanemo zdravi, ponujajo dostavo hrane in njihovih izdelkov ter dobrin na dom. Na seznamu so tudi tisti ponudniki, pri katerih si lahko hrano zagotovite tudi z obiskom pri njih, seveda s prevzemom na način, kot to določa zakonodaja.

Prevalje

  • Kmetija Dvornik – Šentanel: Od zelenjave imajo v ponudbi: Eko por, Eko peteršilj, Eko kodrolistni ohrovt, Eko blitva, Eko Dvornikov lonček – domača vegeta. Pri njih pa lahko nabavite tudi vse izdelke, ki jih najdete v priloženem ceniku. Nakup je možen na kmetiji po izključno predhodnem dogovoru preko telefonske številke: 041 365 804 ali preko elektronske pošte: erika.smolak@gmail.com, kjer se dogovorite o naročilu, ki ga predhodno pripravijo. Nenapovedanih obiskov ne sprejemajo.
  • Kmetija Gradišnik – Jamnica: V ponudbi imajo mleko, jogurte, skuto in rženi kruh. Izdelke vam po predhodnem dogovoru dostavijo na dogovorjeno mesto. Kontakt: kmetija.gradisnik@gmail.com, 051 250 881 (Martina) ali 031 729 274 (Danilo).
  • Turistična kmetija Marin Miler: Na kmetiji ponujajo domače suhomesnate izdelke iz prašičev mangalice (pasma je križana med starimi madžarskimi in srbskimi prašiči in divjimi svinjami. Imajo namreč veliko omega 3 maščobnih kislin, pa tudi stearinsko kislino-ta namreč uravnava holesterol). Trenutno so še na zalogi, sporoča gospod Janko Miler. V ponudbi pa je tudi slanina-špeh, potrebuševina slanina – “pov flajš”, vratovina, svinjska ribica, salame, špeharce, kmečki pršut, sušene brade, staran jabolčni kis, jabolčni sok, konopljin čaj in konopljino olje. Poskrbijo pa tudi za ljubitelje pikantnih jedi, saj imajo na zalogi različne čilije in čili omake. Sprejemajo pa tudi naročila za sveže meso mangalic in svežega mesa goveda galloway. Vse informacije dobite na št. 041 654 886 (Janko).
  • Za domač kruh lahko pokličete tudi kmetico leta, Marjeto Ročnik, z Belšaka, ki ima v ponudbi različne vrste kruha. Možna je dostava na dom, seveda po predhodnem naročilu. Njene dobrote, peče tudi potice, pa lahko kupite tudi v prodajalni Bonademi v Črni na Koroškem. Za naročilo pokličite na tel.: 040 465 900 (Marjeta Ročnik).
  • Kmetija Dobernik: na kmetiji dobite sadne in navadne jogurte, mlade sire z okusi, v njihovi ponudbi je tudi skuta. Kontakt: kmetija.dobernik@gmail.com ali 040 639 794.
  • EKO kmetija Zvonik – Jamnica. Pri njih lahko kupite: domače salame (12 €/kos), pirina moka (3 €/kg), pirin zdrob (4 €/kg), pirin kruh 5 €/kg, pšenični kruh 3 €/kg, totrovo olje 12 €/250ml, jabolčni kis in mošt. Vse z ekološkim certifikatom, torej ekološko pridelano. Ponujajo tudi mletje moke, hladno stiskanje olja. Pobirajo tudi rezervacije za krompir za to leto, če kdo planira naprej. Kontakt: Tadej: 040 745 892. Spletna stran: www.ekokmetija-zvonik.si

Ravne na Koroškem

  • Mestna tržnica: Tudi na Ravnah si prizadevajo, da bodo občani nemoteno razpolagali z domačo, lokalno pridelano in predelano, pestro in za zdravje, v dani situaciji najbolj nujno, kakovostno hrano. Zato je občina skupaj z upravljavcem ZKŠTM Ravne zagotovili obratovanje mestne tržnice, seveda pod posebno strogimi pogoji obratovanja, tako za prodajalce kot tudi za kupce. Mestna tržnica Ravne je v času epidemije koronavirusa z lokalno, dnevno svežo, domačo ponudbo na voljo v sredo, petek in soboto, od 8. do najkasneje 13. ure. Lokalno ponudbo zaenkrat zagotavljajo: kmetija Dvornik, kmetija Pavšer kmetija Krevh in Kmetijstvo in čebelarstvo Glazer. Več o ponudbi in obisku tržnice si lahko preberete TUKAJ.

Slovenj Gradec

  • Dostavo hrane ponuja tudi Kuf’r. Dostava hrane na dom ali v vašo službo je možna vsak dan od 10. do 20. ure, svoje naročilo pa lahko oddate na www.picerijakufr.si ali na (02) 883 98 80
  • Kmetija Krevh iz Podgorja, ki strankam nudi mlečne izdelke (mleko, jogurt, maslo, skuto, sire…) ter domača hladno stiskana olja (totrovo, konopljino)… Izdelke lahko kupite na tržnici na Ravnah na koroškem v sredo in soboto, na jogurtomatih na ravenski tržnici, v Mežici pri pekarni Rednak, na Prevaljah pred trgovino Hartl, v Slovenj Gradcu (pri Tušu in na tržnici) ter v Mislinji pred Tušem. Izdelke lahko dobite tudi v zadružnih trgovinah, na njihovi kmetiji, po dogovoru pa vam jih dostavijo tudi na dom. Kontakt Mitja Krevh: 040376757.
  • Mestna občina Slovenj Gradec je v sodelovanju z Javnim zavodom Spotur pripravila seznam ponudnikov hrane, ki opravljajo storitev dostave na dom ali hrano pripravljajo v svojih lokalih in jo distribuirajo brezstično. V seznamu so telefonske številke, naslovi in spletni naslovi. Prav tako lahko v seznamu najdete tudi spletne trgovine s ponudbo hrane. Seznam bodo sproti posodabljali, datoteka za prenos pa je na voljo na tej povezavi.
  • Za varno dostavo hrane na dom poskrbijo tudi v Pizzerii 100/h v Slovenj Gradcu. Ob delavnikih jih lahko pokličete med 9. in 21. uro, v soboto in nedeljo pa od 11. ure dalje. Kontaktna številka za naročila je 031 620 500.
  • Vagon Gostinstvo: V piceriji Vagon bodo v ponedeljek, 23. 3. 2020, ponovno vklopili peč, žar ter cvrtnike. “Odločili smo se, da pričnemo z našo Vagon dostavo ter lastnim prevzemom hrane na naši pokriti terasi. Vrata picerije seveda do nadaljnjega ostajajo zaprta, saj se zavedamo resnosti situacije in sprejemamo ter upoštevamo vse vladne ukrepe. Naše osebje bo popolnoma zaščiteno z maskami ter rokavicami. Če si boste zaželeli odlične pice, hamburgerja, perutničk ali kakšne dobrote z žara, bomo za vas na voljo med 10:00 in 18:00 uro, sporočajo iz Vagona. Dosegljivi so na telefonsko številko 02 88 55 219 ali 031 852 797. Hrano vam z veseljem dostavijo na dom ali pa vam jo izdajo skozi okno na njihovo pokrito teraso.

Dravograd

  • Turistična kmetija Klančnik iz Podklanca pri Dravogradu. Pri njih lahko dobite domači mešani kruh iz krušne peči, mlečne izdelke (domače jogurte različnih okusov, svežo skuto, mlade sire, sveže kravje mleko), mesne izdelke (Klančnikova salama, pekoča salama, suhe klobase, sveže klobase, domača pašteta, ocvirki, sušena govedina, sušeno konjsko meso, sušeno meso svinj mangalic, ocvirki – mangalica …). Ker se bliža velika noč, bodo na voljo tudi svinjske krače, šunke … Za vse informacije in naročila so vam na voljo na telefonski števili 040 590 184.
  • Kmetija Brdnik, Dobrote Brdnik – Jure Rotovnik Otiški Vrh, Šentjanž pri Dravogradu. Na kmetiji dobite več vrst domačega kruha (ržen kruh beli kruh, mešani kruh, pirin kruh, ajdov kruh, koruzni kruh, sadni kruh, mlečni kruh …), drobno pekovsko pecivo (makovke orehovi rogljički, buhteljni, domače žemljice …), več vrst domačega peciva, v ponudbi so tudi rezanci, mlinci, orehova in makova potica … domač sok in kis, mesni izdelki … Nudijo vam dostavo na dom, najdete pa jih tudi na tržnici v Dravogradu, vsako sredo in petek. Več info: 040 209 482, 040 859 818.
  • Sonja Večko: Na kmetiji v Bukovski vasi lahko med drugim kupite suhe mesne izdelke, prekajene mesne izdelke in kokošja jajca, jabolčni sok … Sonji lahko pišete na Facebook profil TUKAJ ali jo pokličete na 040 122 342.

Črna na Koroškem

  • Kmetija Juvan (Javorje). V ponudbi imajo domače narezke, kruh in skuto. Ponujajo možnost dostave na dom. Tel: 041 774 798, lahko pa jim tudi pišete na Facebook TUKAJ.

Mežica

  • Kmetija Vojak-Jakopič: V ponudbi imajo domač svež kruh, prekajeno meso, konjske in goveje salame, klobase, ajdovo moko, ocvirke, skuto … Po naročilu pa nudimo tudi narezke. Kontakt: 031 609 019 Mail: vojak.jakopic@gmail.com Obiščete pa lahko tudi njihovo Facebook stran in jim pišete TUKAJ.

Naša super hrana

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je nedavno posodobilo in nadgradilo osrednje spletno mesto Naša super hrana. Na spletni strani lahko potrošniki najdejo koristne informacije o lokalni – slovenski hrani.

Zemljevid lokalnih kmetij za Koroško regijo najdete TUKAJ.

Pri tem naj še enkrat opomnimo, da pristojni pozivajo, da je pri prodaji na kmetijah treba upoštevati ukrepe za primerno zaščito za preprečevanje širjenja okužbe. Zato tako prodajalce kot tudi kupce pozivajo, da se izogibate nepotrebnim stikom ter v čim večji meri uporabljate dostavo na dom na način, da jo vršite le do vhodnih vrat, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajte kartične in spletne transakcije. “Fizična prodaja na kmetijah naj se opravi tako, da ne prihaja do nepotrebnih interakcij. Kupce pozivamo, da na kmetijo prihajajo ločeno, prodajalce pa, da jih v tej smeri naročajo posamezno. Ob prihodu na kmetijo se ne rokujte, skrbite za higieno kašlja, ne dotikajte se obraza, umivajte in razkužujte si roke, s seboj prinesite svojo embalažo ter tako poskrbite za svoje zdravje in zdravje kupcev.”

Na seznam smo dodali tiste kmetije, gostilne, ponudnike, ki so nam sami posredovali podatke. Če je na Koroškem še kdo, ki ponuja domače dobrine, dostavo hrane na dom, naj nam pošlje podatke za objavo na info@koroskenovice.si in ga bomo dodali na seznam.

Tudi na RRA Koroška – Regionalna razvojna agencija za Koroško d.o.o., so se odločili, da v času epidemije koronavirusa še dodatno podprejo vse lokalne ponudnike hrane in domačih produktov. Za vas so v sodelovanju z KGZS, pripravili seznam ponudnikov vseh treh dolin (Mežiška, Dravska in Mislinjska), ki ga najdete TUKAJ.

Za konec naj še omenimo, da na spletnih straneh posameznih občin najdete tudi tel. številke za posamezen kraj, kjer vam bodo pomagali z vsemi aktualnimi informacijami, ki jih potrebujete v tem trenutku.

Preberite tudi: Novi ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa