Novi ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa

koronavirus 1

Za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa stopajo v veljavo novi ukrepi vlade. Med drugim je prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Mejo z Italijo je od četrtka mogoče prečkati samo še na štirih točkah. Ranljive skupine pa bodo po novem imele med 8. in 10. uro prednost pri nakupih.

Prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah

Z današnjim dnem je zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Vladni odlok sicer predvideva nekaj izjem, med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili. Vlada je odlok zbiranja na javnih površinah sprejela, saj se številni državljani niso držali priporočil in so spomladanske dneve izkoristili za druženje na prostem. Od danes je tako prepovedano zbiranje na javnih površinah. Za družine oz. tiste, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, omejitev na eno osebo ne velja. Globe za kršitelje bodo visoke nekaj čez 400 evrov.

PODROBNOSTI: Do preklica prepovedano gibanje in zbiranje na javnih površinah, dovoljene izjeme

Meja z Italijo

Slovensko-italijansko mejo je od četrtka dovoljeno prečkati le še na štirih kontrolnih točkah na cestnih povezavah med Slovenijo in Italijo, in sicer na Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem potoku. Medtem ko bodo prve tri odprte ves čas, bo kontrolna točka Krvavi potok odprta med 5. in 23. uro.

Delovni čas trgovin

Z namenom zmanjšati koncentracijo kupcev v prodajalnah od četrtka velja, da naj bodo vse prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri vstopu v trgovini in na blagajni imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dnevih bodo zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Možnost uporabe prostorov vzgojno-izobraževalnih zavodov za nastanitev zaposlenih v kritični infrastrukturi

Prostore zavodov s področja vzgoje in izobraževanja ter univerz in samostojnih visokošolskih zavodov bo na podlagi odredbe poveljnika Civilne zaščite mogoče porabiti za nastanitev zaposlenih v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti, če bo šlo za ukrepe v zvezi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije novega koronavirusa.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Frenk
Frenk
29. marca, 2020 10:23

Ukrepi vlade, ki zadevajo rstrikcijo svobode gibanja posameznikov so debilni, kot vlada sama.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.