Search
Close this search box.

Podjetju Vabo podelili koncesiji za obstoječi žičniški napravi na Kopah

Vlada Republike Slovenije je 3. oktobra, na 46. redni seji, med drugim izdala uredbo o koncesiji za obstoječi žičniški napravi na Kopah.

Kot so pojasnili na Ministrstvu za infrastrukturo, je bila leta 2004 sprejeta Uredba o koncesiji za graditev štirisedežnice Kaštivnik na Kopah in podpisana koncesijska pogodba. Leta 2007 je bila na isti pravni podlagi izdana Uredba o koncesiji za graditev sedežnice Pungart na Kopah in podpisana nova koncesijska pogodba. Koncesijski pogodbi sta bili sklenjeni na podlagi izdanih vladnih odločb o podelitvi koncesij GTC Kope, d. o. o., za 40 let. S stečajem koncesionarja GTC Kope, d. o. o. so prenehale vse koncesijske pogodbe.

Preberite tudi: Na Kopah so pripravljeni na zimo. Obetajo se številne novosti, v predprodaji smučarske vozovnice po ugodnih pogojih in cenah (FOTO)

Na ministrstvu tudi navajajo, da se koncesije podelijo glede na starost žičniških naprav. V osnutku uredbe je navedeno, da se za sedežnico Kaštivnik, ki je stara 13 let, podeli koncesija za 33,5 leta, za sedežnico Pungart, ki je stara 8 let, pa se podeli koncesija za 36 let. Koncesiji za žičniški napravi na Kopah se bosta podelili neposredno lastniku žičniških naprav, podjetju Vabo, d. o. o.

Drugi odstavek 28. člena Zakona o žičniških napravah za prevoz oseb namreč določa, da se brez objave javnega razpisa podeli koncesija za graditev žičniške naprave, ki je prometno povezana z obstoječo žičniško napravo, ali če bodo uporabniki žičniške naprave uporabljali smučišče oziroma druge rekreacijske površine oziroma objekte, ki jih je uredil koncesionar. Ker na smučišču Kope trenutno ni obstoječe žičniške naprave z veljavno koncesijo, je novi lastnik žičniških naprav predložil prodajno pogodbo, sklenjeno med GTC Kope, d. o. o., – v stečaju (prodajalec) in Vabo, d. o. o. (kupec), z dne 5. 7. 2019, še pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

Dogodki