Search
Close this search box.

Počivalšek: Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec in veliko dela

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je na kongresu ocenil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna. Zdaj so po njegovi oceni na prelomnici, ko bodo tisti, ki so preživeli boje in pritiske, zakorakali na pot z novimi partnerji in zavezniki. "Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec, ki ga bomo skoraj zagotovo skupaj prehodili," pravi.

Predsednik SMC in gospodarski minister je v nagovoru udeležencem programskega kongresa SMC v Celju spomnil na čas vstopa v vlado Janeza Janše po tistem, ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec “v najtežjih trenutkih za državo vrgel puško v koruzo” ter odstopil kot predsednik vlade. SMC je bila po Počivalškovem mnenju motor oblikovanja Janševe vlade, ki jo je pričakal eden najtežjih izzivov naše generacije, epidemija covida-19.

Leva omrežja so po njegovih besedah po uspešni zajezitvi prvega vala epidemije sprožila popolno politično vojno.

Danes je povsem jasno, da smo se pravilno odločili, ko nismo vrgli puške v koruzo. To je bila pomembna odločitev, ker smo s tem izkazali odgovornost do države in državljanov. Danes se vidi, kako ključno je bilo skozi epidemijo skrbeti za ravnotežje in rezultate,” je dejal.

V tej zapleteni situaciji je imela SMC po njegovem mnenju ključno vlogo pri skrbi za ekonomski vidik koronske krize. Kot politični partner gospodarstva so skrbeli za ohranjanje delovnih mest in kondicijo naših podjetij, je dodal. Izpostavil je tudi delo ministrov SMC in nanizal nekaj rezultatov ter dejal, da ga veseli tudi podpora gospodarstva in županov.

Da bi jim prihodnje leto uspelo, pa je po njegovi oceni pomembno povezovanje in sodelovanje z drugimi, ki z njimi delijo podobne poglede in vrednote”. SMC namreč načrtuje združitev z zunajparlamentarno stranko Gospodarsko aktivno stranko (GAS) ter povezovanje in sodelovanje z nekaterimi drugimi strankami. Počivalšek je člane danes prosil za mandat za te dogovore.

SMC je po prepričanju predsednika na prelomnici, od katere je odvisna prihodnost liberalnega centra v našem političnem prostoru. Kot je poudaril, so trden steber liberalnega centra. “Krvaveli smo, a najbolj pomembno je, da smo preživeli. In še bolj pomembno je, da je pred nami čas krepitve in ponovnega vzpona,” je dejal.

Dodal je, da je za njimi pekel, pred njimi pa strm klanec, ki ga bodo skupaj prehodili, in sicer zato, da bodo na parlamentarnih volitvah dosegli rezultat, ki bo Slovenijo peljal naprej.

Nekateri pravijo, da sem kozjanski bik, ker rinem naprej čez vse fronte, ki nam jih nastavljajo nasprotniki. Na to sem ponosen in rinil bom naprej do konca, pa naj se še tako trudijo, da bi nas zlomili. Še bolj pa sem ponosen na našo ekipo, ki je zdržala vse boje in ni klonila pod umazanimi udarci, žalitvami in izmišljenimi aferami,” je še poudaril Počivalšek. Dodal je, da je ponosen nanje, “ker se niso prodali sanjskim ponudbam, kot nekateri drugi”.

V sklepu govora je Počivalšek spomnil na film Vrnitev odpisanih. “V brk vsem tistim, ki so mislili, da so nas
uničili, sporočam naslednje. Vračamo se še močnejši in z novimi okrepitvami bomo usmerjali tok slovenske politike tudi v naslednji vladi,”
je napovedal.

Izpostavil je sicer tudi korektne odnose v koaliciji ter se partnerjem zahvalil za vse, kar so skupaj dosegli. Po njegovih besedah so znali dogovoriti korake in ukrepe, te dogovore pa tudi učinkovito izvajati. Podobno sta na kongresu SMC kot gosta izpostavila prvak SDS in premier Janez Janša ter podpredsednik NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj.

Kongresa SMC v Celju so se poleg koalicijskih partnerjev ter funkcionarjev SMC udeležili še nekateri drugi politiki, med drugim predsednik DS in predsednik stranke GAS Alojz Kovšca, ki se je dotaknil načrtovane združitve s SMC. Poudaril je pomen povezovanja in iskanja konsenzov v politiki.

Sodelovanje in povezovanje s SMC sta na kongresu podprla tudi predsednik SLS Marjan Podobnik ter župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Prisotni so bili tudi predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jelko Kacin ter nekdanja ministra Dimitrij Rupel in Žiga Turk.

Videti je bilo nekatere predstavnike gospodarstva, med drugim sta zbrane nagovorila podpredsednik upravnega odbora GZS Izidor Krivec in predsednik OZS Branko Meh. Ta je pohvalil sodelovanje vlade s predstavniki gospodarstva v času epidemije covida-19 ter poudaril, da jim je skupaj uspelo obdržati slovensko gospodarstvo v dobri kondiciji.

Odprtega dela kongresa se je udeležilo nekaj več kot 200 članov SMC in več kot 100 gostov. Drugi del kongresa poteka za zaprtimi vrati.

Dogodki

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je na kongresu ocenil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna. Zdaj so po njegovi oceni na prelomnici, ko bodo tisti, ki so preživeli boje in pritiske, zakorakali na pot z novimi partnerji in zavezniki. "Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec, ki ga bomo skoraj zagotovo skupaj prehodili," pravi.