Search
Close this search box.

Počivalšek: Ni potrebe po odstopu. Ne vidim afere, vidim odlično opravljeno delo

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes zavrnil očitke, da je s sodelavci vplival na izbiro dobaviteljev zaščitne opreme. Za podpis pogodb je pristojen zavod za blagovne rezerve, kjer bo ministrstvo okrepilo nadzor in opravilo revizijo. Z njimi so komunicirali za realizacijo že podpisanih pogodb, ne za izbor in podpis, je dejal.

“Zgodba o dobavi mask in zaščitne opreme se je spremenila v režiran in politično motiviran lov na mojo glavo,” je v odzivu na napoved interpelacije in očitke, izrečene v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija ocenil Počivalšek, ki ne vidi razlogov za svoj odstop. “Pri dobavi opreme ne vidim afere, vidim odlično opravljeno delo,” je dodal.

PREBERITE TUDI: V Tarči razkrili dokumente o vmešavanju politike v dobave zaščitne opreme

Razmere, v katerih se je znašla Slovenija zaradi epidemije koronavirusa, se ne morejo primerjati z nobenim dogodkom v zgodovini. Zadostne količine zalog zaščitne opreme v državi so po njegovih besedah v tem trenutku pravi pokazatelj uspešnosti vlade, kar pa “marsikomu tudi ne ustreza”. Vlada je namreč med 13. marcem in 10. aprilom uspela zagotoviti dovolj zaščitne opreme, da zdravstveni sistem in domovi za ostarele lahko opravljajo svoje delo. Prepričan je, da je vlada opremo nabavila maksimalno racionalno.

V oddaji Tarča so predstavili tudi pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posle za dobavo mask in respiratorjev. Zavrnil je vse očitke, da bi on ali njegovi sodelavci lobirali pri izbiri dobaviteljev. So pa pritiskali oziroma z njimi vsakodnevno komunicirali za čim prejšnjo realizacijo že podpisanih pogodb, saj je Slovenija zaščitno opremo nujno potrebovala.

“Če bi zaposleni na zavodu tudi v času izrednih razmer delali v tempu, kot so ga bili navajeni v mirnem obdobju, še danes ne bi imeli nujne opreme,” je prepričan minister.

Ministrstvo je le dan po zaprisegi nove vlade tudi prejelo nalogo, da operativno pomaga zavodu za blagovne rezerve pri dobavi. “Zavod je res samostojna institucija, vendar ministrstvo nad njo izvaja nadzor,” je poudaril.

V tem smislu je pojasnil tudi vlogo Andreje Potočnik in Mitje Terčeta, ki sta bila člana ekspertne skupine, ki jo je imenovalo ministrstvo za gospodarstvo. Zanikal je, da bi vplivala na izbiro dobaviteljev in sklepanje poslov, pač pa sta zavodu pomagala pri izvajanju nalog. Prepričan je, da so se njegovi sodelavci po krivem znašli pod medijskim linčem, čeprav niso imeli niti pooblastil za sklepanje poslov.

Dodal je še, da so vse pogodbe javno objavljene, s čimer je zagotovljena transparentnost, vlada pa je vzpostavila tudi protokol, ki natančno določa postopek nabave zaščitne opreme. Za presojo ustreznosti ponudb zdaj skrbi posebna vladna medresorska skupina, ki se bo, kot je napovedal, preselila na ministrstvo za gospodarstvo.

Ta skupina, v kateri so predstavniki več ministrstev, je pregledovala ponudbe, vendar pa je bila končna poteza pri podpisu pogodb na strani zavoda.

Pri tem pa je minister glede neracionalnega naročanja s prstom pokazal na zavod. “Kaplja čez rob” v odnosih med zavodom in ministrstvom je bila, kot je dejal Počivalšek, ko je zavod sklenil pogodbo z družbo SLA marketing, in sicer pod pogoji, ki niso odražali razmer, saj je zavod podpisal pogodbo, vredno skoraj dva milijona evrov za 1,8 milijona mask, večino teh pa je dobavitelj v skladišče dostavil že isti dan.

Zavrnil je tudi navedbe, da naj bi zdaj že nekdanjega direktorja zavoda prisilil k odstopu. Anton Zakrajšek, ki je bil v samoizolaciji zaradi bolezni covid-19, je po ministrovih pojasnilih sam podal pisno vlogo za razrešitev.

Na vprašanje, ali je predsednik vlade Janez Janša vedel za ministrovo vlogo pri nabavi opreme, je odgovoril, da ni imel nikakršne vloge posrednika. O tem, ali še uživa podporo poslanske skupine in stranke SMC, pa je dejal: “bomo še videli, mislim pa, da ja”.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
dr. Miro Odar
dr. Miro Odar
3 let nazaj

Če min. ne vidi hudih spodrsljajev pri poslih z zaščitno opremo potem se nam slabo piše. ACRON v katerem je zaposlena mati Tonina je preko njega maske z nabavno ceno 1,4 eur/kos prodal po 3,9 eur. Fenomenalni 70% dobiček v breme nas državljanov – kar pomeni cca 20 mio profita. Kaj ima z maskami Peterletova hčer ali ministrova sorodnica. Kaj cel kup njegovih prijateljev. Res grdo in tudi nepričakovano. Ali bo odstopil je njegova odločitev. Za nas državljane pa kot tak ni sprejemljiv. Zaupanje je zapravil on sam.

Dogodki