Počivalšek: Industrije ne bomo zaustavljali, dovolili pa bomo izvajanje nekaterih dejavnosti ter zaostrili inšpekcijski nadzor

Pravkar poteka novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, na kateri sodelujejo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter vladni govorec Jelko Kacin.
Počivalšek

Vlada se je konec tedna na eni strani seznanila s stanjem kapacitet in rezerv v zdravstvenem sistemu in na drugi s stanjem v gospodarstvu. Minister Počivalšek je na novinarski konferenci dejal, da so se odločili, da ob zelo strogih pogojih dovolijo izvajanje nekaterih dejavnosti ter zaostrijo inšpekcijski nadzor. “To je pomemben korak v smeri zagona gospodarstva. Industrije ne bomo ustavljali, saj do sedaj ni predstavljala perečega vira okužb,” je povedal.

Kot je pojasnil minister se od jutri v vseh statističnih regijah odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice. Dovoljuje se izvajanje higienske nege, razen dejavnosti salonov za nego telesa, piercinga, tetoviranja. Dovoljeno je opravljanje vseh finančnih storitev.

Kot pa je že znano bo v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski regiji dovoljeno odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev ter prodajo oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje. Minister pa je izpostavil, da pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno. Odprte so lahko tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo, ter prodajalne z motornimi vozili.

Minister je ob tem poudaril, da je njihov poglavitni cilj še vedno zajeziti širjenje epidemije v Sloveniji. “Sproščanje zajezitvenih ukrepov ne pomeni, da smo to nalogo že pravili in da je epidemija za nami,” je pojasnil.

Počivalšek je še dodal, da naj bo sproščanje ukrepov spodbuda vsem izvajalcem in uporabnikom teh dejavnosti, da strogo spoštujejo pravila in usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje. “Epidemiološka slika je namreč še vedno zaskrbljujoča,” je poudaril ter dodal: “Vse državljane pozivam k zmanjšanju števila in intenzivnosti stikov, delodajalce k zagotovitvi varnih pogojev dela in upoštevanju vseh higienskih priporočil; delavce pa k njihovemu spoštovanju in upoštevanju.”

Do četrtka bodo ministri pripravili predlog ukrepov za vsako dejavnost. V četrtek bodo odločili, kako bo po 23. decembru.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije