Search
Close this search box.

Po vsej Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost

Vlada je Upravi RS za zaščito in reševanje naložila razglasitev velike požarne ogroženosti naravnega okolja
Fotografija je simbolična

Vlada Republike Slovenije je na dsredini dopisni seji naložila Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR), da na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju razglasi veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Trenutno se v Republiki Sloveniji že soočamo z daljšim sušnim obdobjem. V letošnjem letu je do sedaj zabeleženo 381 požarov v naravnem okolju, v katerih so posredovale gasilske enote. Beleži se porast požarov predvsem v mesecu marcu (103 požari). Zaradi večje prisotnosti doma se v zadnjih dneh število požarov v naravnem okolju povečuje, kar pomeni večjo izpostavljenost gasilcev možnosti okužb s COVID-19,” pojasnjujejo na Ministrstvu za obrambo.

Vlada je zato kot enega od ukrepov v boju proti epidemiji in zmanjšanju ogroženosti članov gasilskih enot pred okužbo s COVID-19 sprejela sklep, da URSZR razglasi veliko požarno ogroženost v naravnem okolju od 18. marca  2020 dalje.

V času razglašene velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Pri tem naj še omenim, da vas lahko zaradi napačnega kurjenja na prostem doleti tudi kazen v višini do 30.000 evrov, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Vir: www.gov.si

Vlada je Upravi RS za zaščito in reševanje naložila razglasitev velike požarne ogroženosti naravnega okolja