Search
Close this search box.

Po sredinih izgredih v Ljubljani zaenkrat pridržanih devet ljudi

Policisti so po sredinih nasilnih izgredih v Ljubljani zaenkrat pridržali devet ljudi, kriminalistična preiskava pa še intenzivno poteka, je pojasnil generalni direktor policije Anton Olaj. Policija sicer ugotavlja, da so bili napadalci organizirani, v izgredih pa je bilo lažje poškodovanih sedem policistov in en udeleženec

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Olaj, policisti pregledujejo posnetke in zbirajo obvestila, potekajo tudi ogledi krajev sredinih dogodkov. Policija bo po njegovih zagotovilih storila vse, da odkrijejo storilce, pri čemer se bodo osredotočili tudi na tiste, ki so pozivali k nasilnim dejanjem. “Vsi, ki pozivajo in organizirajo shode, se morajo zavedati, da bodo nosili odgovornost,” je poudaril.

Na sredinem protestnem shodu proti uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani je namreč prišlo do incidentov in množične kršitve javnega reda in miru. Olaj je spomnil, da so nekateri izgredniki v poslopje državnega zbora in policiste metali nevarne predmete, kot so granitne kocke, steklenice in pirotehnika.

Protesti v Ljubljani

Pri tem je bilo poškodovanih sedem policistov, nihče od njih sicer ni ostal na zdravljenju, je povedal Olaj. Poškodovano je bilo tudi poslopje DZ ter nekaj policijskih vozil.

Policisti so pridržali devet ljudi, od tega jih je sedem osumljenih storitve kaznivega dejanja, dva pa storitve prekrškov. Poleg tega so v sredo obravnavali več deset prekrškov in kaznivih dejanj, pa je pojasnil vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec. Kot je še dejal, so bili napadalci očitno organizirani in povezani, slišati je bilo tudi navijaške vzklike.

Kriminalistična preiskava bo tako po njegovih besedah pokazala, kako so bile te skupine organizirane, katere so sodelovale v izgredih in ali so se povezovale s tem namenom.

Omejec predstavil še nekatere podrobnosti sredinega dogajanja. Policisti so bili s pozivi na shod seznanjeni z družbenih omrežij ter skladno z varnostno oceno in razpoložljivimi informacijami organizirali varovanje. Ob 18. uri se je na Trgu republike začel odvijati neprijavljen shod, ki je sprva potekal mirno. Malo pred 20. uro so se nekateri začeli razhajati, medtem pa so se med nekaterimi udeleženci stopnjevali pozivi k napadu na policiste in državni zbor, proti njim pa so leteli nevarni predmeti.

Preberite tudi: Na shodu pred parlamentom izrazili nasprotovanje omejevalnim ukrepom za tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev PCT. Policija uporabila solzivec in vodni top (VIDEO in FOTO)

Ko se je nasilje stopnjevalo, so ocenili, da so izpolnjeni pogoji, da razpustijo shod in ga pozneje razženejo, če se nasilneži ne razidejo, je pojasnil. Tako so uporabili prisilna sredstva, in sicer plinska prisilna sredstva, vodni top in individualna prisilna sredstva, kot so vezanje, vklepanje fizična sila. Množica se je nato razšla, a so nekatere skupine v centru mesta še naprej razgrajale, zato so policisti še naprej vzpostavljali javni red in mir, je še dejal Omejec.

Zaradi uporabe prisilnih sredstev je prišlo do poškodbe enega udeleženca, kar po njegovih besedah kaže na sorazmerno uporabo prisilnih sredstev.

Glede nekaterih pomislekov o načrtu policijskega varovanja shoda pa je poudaril, da so na podlagi informacij, ki so jih imeli na voljo, ocenili, da bodo s silami, s katerimi so sprva varovali shod, zagotovili javni red in mir. Ko pa je prišlo do nasilja, so stopnjevali ukrepe in vpoklicali dodatne policiste. “Določenih stvari se ne da predvideti,” je poudaril.

Policiste je pohvalil in jim izrekel vso podporo tudi Olaj, ki je prepričan, da so v zahtevni situaciji odlično in profesionalno opravili svoje delo. Generalni direktor policije, ki obsoja sredino nasilje, pričakuje, da bo takšnih situacij v prihodnje še več, na kar pa je policija pripravljena in bo ukrepala, kot od nje zahteva zakon.

Dogodki

Policisti so po sredinih nasilnih izgredih v Ljubljani zaenkrat pridržali devet ljudi, kriminalistična preiskava pa še intenzivno poteka, je pojasnil generalni direktor policije Anton Olaj. Policija sicer ugotavlja, da so bili napadalci organizirani, v izgredih pa je bilo lažje poškodovanih sedem policistov in en udeleženec