Search
Close this search box.

Po oceni zbornice koroško gospodarstvo v dobri kondiciji, a manjka okoli tisoč delavcev

Koroško gospodarstvo je v dobri kondiciji, izvoz blaga je že dosegel predkrizno raven, napovedane so naložbe, zaposlenost se je povečala, še vedno pa v regiji v vseh dejavnostih iščejo okoli tisoč delavcev. To so med drugim izpostavili govorniki na današnjem srečanju z mediji GZS Koroške gospodarske zbornice, ki jo od junija vodi Katja Pokeržnik.

“Trenutno kondicijo regijskega gospodarstva ocenjujemo kot dobro. Tudi kazalci v izvozni usmerjenosti kažejo na rast in menim, da bodo podatki za leto 2021 še bolj spodbudni,” je danes ocenil predsednik GZS Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž, sicer direktor gostinsko-turističnega podjetja Vabo in podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev.

Izpostavil je, da je covidna kriza nekatere sektorje, predvsem gostinstvo in turizem, zelo prizadela, a kar zadeva regijsko industrijo in izvoz tudi v prihodnje pričakuje obetavne rezultate.

Še naprej pa v regiji primanjkuje delavcev, išče jih več podjetij v različnih dejavnostih, Paradiž pa ocenjuje, da regija trenutno potrebuje okoli tisoč delavcev v vseh dejavnostih.

Kadrovska problematika je bolj pereča tudi zaradi bližnje Avstrije, kjer mnogi v želji po boljšem zaslužku poiščejo delo. Sicer pa Paradiž del rešitve kadrovskega problema regije vidi v pospešeni stanovanjski gradnji v več občinah. To namreč obeta, da bodo mladi in drugi lahko stanovanjski problem rešili v regiji, s tem pa je tudi možnost, da se v regijo vrnejo in tam zaposlijo večja.

Za v prihodnje se regiji obeta tudi boljša prometna povezanost z izgradnjo tretje razvojne osi, kar prav tako lahko pomeni obet gospodarske rasti, večje zaposlenosti doma in boljšega podjetniškega okolja, je še izpostavil Paradiž.

Da je izvoz blaga tradicionalno izvozno usmerjenega koroškega gospodarstva že dosegel raven pred covidno krizo, je v nagovoru prek spletne povezave izpostavil glavni analitik GZS Bojan Ivanc. V regiji je izvoz močno okreval predvsem od tretjega četrtletja lani naprej. V prvem četrtletju letos, ko je dosegel okoli 300 milijonov evrov, je bil za pet odstotkov višji kot v prvem četrtletju 2020, kažejo predstavljeni podatki.

V regiji se je povečala zaposlenost, v prvem polletju letos so se glede na enako lansko obdobje povišale tudi plače, in sicer bolj kot je povprečje v državi, a so plače še vedno za desetino nižje od povprečja Slovenije, je izpostavil Ivanc.

Ambiciozne so tudi napovedi regijskega gospodarstva o predvidenih naložbah v naslednjih treh letih. V okviru projekta Investicijska platforma, ki ga je zagnala krovna GZS, so koroška podjetja najavila 60 naložb od skupno 197, kolikor so jih v okviru projekta najavila vsa slovenska podjetja. Koroška podjetja načrtujejo vlaganja v modernizacijo prostorov in nove obrate, tudi v robotizacijo.

Naložbe prinašajo še bolj kvalitetna delovna mesta, višjo dodano vrednost in rast celotne regije,” je povedala od junija nova direktorica GZS Koroške gospodarske zbornice Katja Pokeržnik, ki je vodenje zbornice prevzela s predhodnimi izkušnjami iz gospodarstva in še prej tudi izobraževanja v tujini.

V današnjem prvem srečanju z mediji je poudarila pomen sodelovanja in povezovanja zbornice s podjetji v regiji in izpostavila, da je zbornica “zakladnica informacij”, ki jih želijo še bolj približati podjetjem.

GZS Koroška gospodarska zbornica nadaljuje z nekaterimi že utečenimi projekti, kot je nagrajevanje najboljših regijskih inovacij, in načrtuje nove. Med te spada projekt Dobro jutro sosed, v okviru katerega želi prispevati k temu, da se podjetja medsebojno bolje spoznajo.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
marjan
marjan
2 let nazaj

Če bi bile plače večje kot je socialna v sosednji državi 1280 nebi bilo treba delavcev iskat

Dogodki

Koroško gospodarstvo je v dobri kondiciji, izvoz blaga je že dosegel predkrizno raven, napovedane so naložbe, zaposlenost se je povečala, še vedno pa v regiji v vseh dejavnostih iščejo okoli tisoč delavcev. To so med drugim izpostavili govorniki na današnjem srečanju z mediji GZS Koroške gospodarske zbornice, ki jo od junija vodi Katja Pokeržnik.