Po novem po prihodu iz temnordečih držav v karanteno tudi cepljeni in prebolevniki

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati 3. julija in velja do vključno 11. julija 2021. Spremembe so na seznamih držav, spreminjajo se tudi pogoji za prihod iz rdečih in temnordečih držav. Pri prihodu iz slednjih bodo odslej morali v desetdnevno karanteno tudi cepljeni in prebolevniki.

Čeprav je na ravni EU začelo veljati digitalno covidno potrdilo, ki naj bi omogočilo svobodno gibanje (vsaj po Evropski uniji), bodo morali slovenski državljani od 3. julija 2021, ko bodo prišli iz držav na temnordečem seznamu, tudi če so te v EU, v desetdnevno karanteno, ne glede na to, ali izpolnjujejo pogoj PCT. 

Nov odlok namreč prinaša spremembe tudi pri pogojih za prihod iz rdečih in temnordečih držav.

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, mora ob vstopu v Republiko Slovenijo predložiti negativni test PCR, razen če ima prebivališče v Republiki Sloveniji, nato pa se napoti v karanteno na domu za deset dni. Osebi pa ni treba predložiti negativnega testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike, seznam držav najdete TUKAJ.

Temnordeči seznam držav

Osebo, ki ima prebivališče v Republiki Sloveniji in prihaja z območja na temnordečem seznamu, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Tujcu, ki nima prebivališča v Republiki Sloveniji in prihaja z območja na temnordečem seznamu, se vstop v Republiko Slovenijo ne dovoli,” je navedeno na strani vlade.

Doslej je ob prihodu z območja na temnordečem seznamu veljalo, da mora “oseba, ki prihaja z območja na temnordečem seznamu, ob vstopu v Slovenijo predložiti test PCR (ni možnosti predložitve hitrega antigenskega testa). Po vstopu v Slovenijo se napoti v karanteno na domu za deset dni. Osebi pa ni treba predložiti testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike,” je zapisano na spletni strani vlade. 

Seznam temnordečih držav

Države članice EU/schengenskega območja:

 1. Francija (samo posamezne administrativne enote): čezmorsko ozemlje Guyane
 2. Irska
 3. Lihtenštajn

Tretje države in entitete:

 1. Argentina
 2. Bahrajn
 3. Bocvana
 4. Bolivija
 5. Brazilija
 6. Čile
 7. Egipt
 8. Ekvador
 9. Esvatini
 10. Indija
 11. Iran
 12. Južna Afrika
 13. Kolumbija
 14. Kostarika
 15. Kuvajt
 16. Lesoto
 17. Malavi
 18. Maldivi
 19. Malezija
 20. Mongolija
 21. Mozambik
 22. Namibija
 23. Nepal
 24. Oman
 25. Paragvaj
 26. Peru
 27. Rusija
 28. Sejšeli
 29. Sirija
 30. Sudan
 31. Surinam
 32. Šrilanka
 33. Tanzanija
 34. Trinidad in Tobago
 35. Tunizija
 36. Urugvaj
 37. Zambija
 38. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
 39. Zimbabve

Ob potrditvi t. i. evropskega covidnega potrdila, ki je v veljavo stopilo 1. julija, so v Bruslju opozorili, da države oseb, ki niso cepljene in bolezni niso prebolele, ne smejo postaviti v diskriminiran položaj. Tako jim morajo omogočiti testiranje in teste tudi priznati, dodatnih omejitev, kot je karantena, pa po dogovoru države naj ne bi uveljavljale, razen za nujno zaščito javnega zdravja. 

Kot je za spletni portal 24ur ocenil vodja konzularne službe pri ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, se v težkem položaju znajdejo predvsem tisti potniki, ki so v tujino odpotovali pred spremembo ukrepov in se jim vrnitev v državo posledično zaplete. Tako bi bilo smiselno, da se uveljavi nekakšno prehodno obdobje, ko bi se lahko te osebe v državo vrnile pod enakimi pogoji, kot so jo zapustile.

Več informacij o novem odloku najdete na straneh vlade TUKAJ.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije