Po anketi Koroške gospodarske zbornice 54 odstotkov vprašanih skrbi obstoj podjetja

Anketa, ki jo je o vplivu dviga cen energentov, surovin in storitev na poslovanje izvedla Koroška gospodarska zbornica, je pokazala, da 54 odstotkov vprašanih zaradi višanja cen skrbi obstoj podjetja. Več kot polovici je močno padla konkurenčnost, beležijo tudi znižanje dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Rezultati ankete, ki jih bo zbornica podrobneje predstavila na Gospodarskem forumu Koroške 28. septembra na Kopah, so pokazali, da je 61 odstotkom podjetij močno padla konkurenčnost in so bili primorani dvigniti cene, 54 odstotkov podjetij pa beleži znižanje EBITDA.

V tem letu je ceni električne energije na trgu prepuščenih slabih 30 odstotkov podjetij, v prihodnjem letu pa je negotovost glede cene električne energije prisotna v 70 odstotkih podjetij, saj ima zakup električne energije za leto 2023 narejenih le 32 odstotkov anketiranih.

V povprečju anketirana podjetja za prvih sedem mesecev letos poročajo o 101-odstotnem dvigu stroškov za energijo v primerjavi z enakim obdobjem lani. Več kot petina podjetij odgovarja, da trenutno ne vidi rešitve, s katerimi bi se zaščitila pred dvigom cen energentov. Tretjina podjetij vidi rešitve v čimprejšnjem dolgoročnem zakupu energije, gradnji sončnih elektrarn in iskanju alternativnih virov ter bolj racionalni rabi energije.

Kljub negotovosti pa se koroška podjetja zavedajo pomena naložb, ki bodo pripomogle k lažjemu premagovanju izzivov, je ob tem zapisala direktorica Koroške gospodarske zbornice Katja Pokeržnik. Velika večina oziroma 87 odstotkov podjetij kakšno od naložb bodisi izvaja ali načrtuje, 68 odstotkov podjetij bo vlagalo v novo proizvodno opremo, 61 odstotkov v energetsko učinkovitost, 39 odstotkov pa v digitalizacijo.

“Predvsem je spodbudna informacija o zavedanju pomena energetske učinkovitosti, vlaganja v trajnostno, zeleno energijo, ki bo tudi podjetjem pomagala ublažiti učinke razmer na trgu,” je še dodala direktorica zbornice, ki deluje pod okriljem GZS.